Komisija za evropske integracije PSBiH

Podržan izvještaj EK o napretku BiH

Front02.12.15, 15:53h

Podržan izvještaj EK o napretku BiH
Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine u 2015. godini primljen je k znanju na današnjoj sjednici zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA)

 

Zajednička komisija predložila je kolegijumima oba doma da razmatranje ovog izvještaja uvrste u dnevni red prvog narednog zasjedanja Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH.

 

U izvještaju Evropske komisije, kojeg je članovima Zajedničke komisije za evropske integracije predstavio zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi, konstatuje se da se BiH vratila u proces evropskih integracija i da nastavlja da provodi reforme u tom procesu.

 

U Izvještaju se navodi niz pozitivnih pomaka koje je Bosna i Hercegovina napravila u ovoj godini prije i nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom.

 

Takođe se navode i ključni uslovi koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni kako bi podnijela kredibilnu aplikaciju za status kandidata za ulazak u Evropsku uniju, među kojima su napredak u provođenju Reformske agende, uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i prilagođavanje SSP-a nakon što je Hrvatska postala članica Evropske unije.

 

Članovi Zajedničke komisije primili su k znanju Informaciju o Akcionom planu za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH i ovu informaciju, čiji je sačinilac Vijeće ministara BiH, uputili domovima na raspravu s preporukom da se razmatra zajedno sa izvještajem o napretku Bosne i Hercegovine u 2015. godini.

(Anadolija/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook