Planirao napad na kasarnu u Rajlovcu

Rijad Rustempašić odslužuje zadnje dane zatvora zbog terorizma: Šta će država uraditi s njim nakon izlaska?

Hronika02.12.15, 11:18h

Rijad Rustempašić odslužuje zadnje dane zatvora zbog terorizma: Šta će država uraditi s njim nakon izlaska?
Za manje od pola godine iz zeničkog zatvora na slobodu će Rijad Rustempašić. Potvrdio je ovo za TV1 njegov advokat Senad Bilić

 

Rustempašić je 2012. godine osuđen na četiri i po godine za terorizam i udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

 

Bio je to tada drugi slučaj presude za terorizam u BiH, a četiri godine poslije postavlja se pitanje što će država uraditi nakon što Rustempašić postane slobodan čovjek, objavila je TV1.

 

Rijad Rustempašić je, između ostalog, upravo osuđen za planiranje napada na kasarnu u Rajlovcu.

 

Dio njegove grupe bio je Muhamed Meco, zet Enesa Omeragića koji je nedavno kod vojarne u Rajlovcu ubio dvojicu bh. vojnika. Poznato je i da je Meco ratovao na sirijskom ratištu.

 

Osim ovoga na spisku meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se "hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na 'Vlahe' tokom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, i druge objekte.

 

Ideje i aktivnosti ove grupe su opisane u optužnici kao etnički i religijski ekstremizam koji predstavlja prijetnju sigurnosti u BiH, prenose Vijesti.ba.

 

Snimci predstavljeni na izricanju prvostupene presude Rustempašiću, jasno govore o njegovoj vezi s globalnim terorističkim organizacijama.

 

Među video-zapisima su i oni izuzetno rijetki koji nisu nikada distribusani na internetu, kao što je snimak iz 2001. godine sačinjen od službenog medijskog krila Al Kaide.

 

Rijad Rustempašić

 

Pitanje je što će država uraditi nakon što Rustempašić izađe na slobodu. Riskantno bi bilo pustiti njega i njemu slične bez nadzora u život izvan rešetaka.

 

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku UNSA, kaže da je iluzija da će samo zatvor da rehabilituje osuđenika.

 

Država se, što sa našom i nije slučaj, mora uključiti punim kapacitetom u rehabilitaciju. Inače, intenzitet zabranjenog ponašanja nakon kazne može biti i veći.

 

„Ali je evidentno kod takvih kaznenih dijela da osobe, do sada je praksa pokazala, do sada su imale određenu operativnu kontrolu", navodi Korajlić za TV1.

 

I iz pravosudnih i iz sigurnosnih agencija  je potvrđeno da praksa nadzora nad onima koji su odslužili kaznu nije strana.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook