Veliko istraživanje u BiH

Ko je najbolji, a ko najgori: Bh. građani najviše ocjene dali privatnom zdravstvenom sektoru, a najlošije...

Biznis Klub06.10.15, 11:38h

Ko je najbolji, a ko najgori: Bh. građani najviše ocjene dali privatnom zdravstvenom sektoru, a najlošije...
Građani BiH trenutno su najzadovoljniji uslužnošću privatnog zdravstvenog sektora. Slijede bankarske usluge, ugostiteljstvo i maloprodaja robe široke potrošnje. Ko je na začelju? Veliko istraživanje pokazalo koliko su bh. građani zadovoljni uslužnošću firmi u BiH

 

Međunarodna certifikacijska kuća ICERTIAS - International Certification Association sa sjedištem u Zürichu, Švicarska, provela je tokom septembra istraživanje ICERTIAS Customers' Friend o zadovoljstvu bosanskohercegovačkih građana kvalitetom uslužnosti firmi u Bosni i Hercegovini - prema percepciji građana BiH, odnosno korisnika i konzumenata.
 

U istraživanju ICERTIAS Customers' Friend dvojeno je ispitano zadovoljstvo uslužnošću firmi iz sektora usluga, a zasebno iz sektora proizvoda. Anketiranje je obavljeno putem web ankete na uzorku reprezentativnom za opću populaciju u Bosni i Hercegovini (N=2.400) - 1.200 ispitanika za kategorije iz proizvodnog sektora i 1.200 ispitanika za kategorije iz uslužnog sektora.


JE LI BOLJE DANAS ILI PRIJE PET GODINA?
 

Na pitanje u istraživanju ICERTIAS Customers' Friend koje glasi: Smatrate li da je u Bosni i Hercegovini danas nivo uslužnosti koji firme pružaju svojim kupcima, odnosno klijentima na višem ili nižem nivou nego prije pet godina?, 35,6% ispitanika odabralo je ponuđeni odgovor "Danas je uslužnost na istom nivou kao i prije pet godina"; 32,9% ispitanika odabralo je odgovor "Danas je uslužnost lošija, odnosno na nižem nivou nego prije pet godina"; dok je 31,5% ispitanika odabralo ponuđeni odgovor "Danas je uslužnost bolja, odnosno na višem nivou nego prije pet godina".
 

Ispitanicima je u istraživanju ICERTIAS Customers' Friend postavljeno i pitanje u vezi s nivoom zadovoljstva ovisno o privrednom sektoru - postavljeno je pitanje posebno za uslužne djelatnosti, a posebno za proizvođače.
 

Kod ocjenjivanja uslužnog sektora ispitanicima je pojašnjeno da ocjenjuju i valoriziraju subjekte prema nivou ljubaznosti prema klijentima, nivou povjerenja, stepenu profesionalnosti u rješavanju pritužbi klijenata i sl.
 
 
NAJUSLUŽNIJI PRIVATNI ZDRAVSTVENI SEKTOR

 
Na konkretno pitanje ICERTIAS Customers' Friend istraživanja u vezi s uslužnim djelatnostima: Odaberite uslužni privredni sektor za koji smatrate da firme unutar njega u Bosni i Hercegovini nude najviši nivo uslužnosti - najbolji odnos prema svojim klijentima, najveći broj ispitanika od deset u rotaciji ponuđenih odgovora odabrao je odgovor "Privatni zdravstveni sektor (npr. privatne poliklinike i sl.)" - njih 20,6%, slijede "Bankarstvo", sa 17,4%; "Ugostiteljske usluge (kafići, restorani, hoteli i sl.)" s 12,1% ispitanika; "Maloprodaja prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje", s 11,4%; "Maloprodaja odjeće i obuće" te "Osiguranja", s 9,8%; "Telekomunikacije" – 6,8%; te na začelju "Energetske usluge" - 4,5%; "Auto-moto (npr. servisi za vozila)" i "Maloprodaja tehničke opreme, elektronike, bijele tehnike i sl." sa 3,8%.
 

Ispitanici su odvojeno pitani i za zadovoljstvo uslužnošću prilikom kupovine kao i korištenja, odnosno konzumiranja proizvoda. Prije postavljanja ovog pitanja pojašnjeno im je da prilikom ocjenjivanja uslužnosti proizvođača posebnu pažnju obrate na kvalitet komunikacije proizvođača prema tržištu (npr. kvalitet komunikacije putem potrošačkog telefona, kvalitet komunikacije putem socijalnih digitalnih mreža i sl.), kako se proizvođači ponašaju u slučaju reklamacije proizvoda, koliko im je kvalitetna servisna podrška i sl.
 
 
OD PROIZVOĐAČA NA VRHU – PROIZVOĐAČI NAMJEŠTAJA
 

Na pitanje: Odaberite proizvodni privredni sektor za koji smatrate da firme unutar njega u Bosni i Hercegovini nude najviši nivo uslužnosti - najbolji odnos prema svojim kupcima (posebno kad je riječ o reklamacijama, rješavanju pritužbi na kvalitet proizvoda i sl., servisnoj podršci, dodatnoj edukaciji o tome kako najbolje koristiti proizvod, fer promociji i fer deklariranju informacija o proizvodu i dr.) od ukupno 1.200 ispitanika njih 19,4% odabrao je ponuđeni odgovor "Proizvođači namještaja".
 

Slijede "Proizvođači hrane" sa 15,9%; "Proizvođači automobila" i "Proizvođači kozmetičkih proizvoda i proizvoda za higijenu tijela i sl." svaki sa po 10,1%; zatim sa po 8,9% glasova ispitanika slijede "Proizvođači visokotehnoloških proizvoda (mobiteli, laptopi, računari i sl.), "Proizvođači bijele tehnike" i "Proizvođači građevinske opreme i građevinskog materijala i sl."; "Proizvođači pića" – 7,6%; "Proizvođači odjeće" – 5,1%; te na začelju "Proizvođači obuće" – 3,8% i "Proizvođači kućnih hemikalija" s 1,3% glasova ispitanika.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook