Video/ 'Hladno' širi govor mržnje

Hrvatski franjevac udario po islamu: To je gore zlo od nacizma, đavo je ovdje došao na svoje!

Hronika29.09.15, 11:52h

Hrvatski franjevac udario po islamu: To je gore zlo od nacizma, đavo je ovdje došao na svoje!
Župni vikar župe svetog Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, franjevac Danijel Maljur, umjesto dijaloga i ekumenizma, na društvenim mrežama promiče govor mržnje


Izvor: 24sata.hr   

 

Koje je to najveće zlo koje je zadesilo ljudski rod u cjelokupnoj njegovoj povijesti? - pita se fra Danijel Maljur i nudi odgovor -islam.


Župni vikar Župe svetog Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, franjevac Danijel Maljur, umjesto dijaloga i ekumenizma na koje ga obvezuje njegova vjera, na društvenim mrežama spremno promiče govor mržnje. Snimio je više videoradova i objavio ih na YouTubeu, a u njima teološki promišlja pitanja vegetarijanstva, Jehovinih svjedoka i slično. Među ostalim, jedan od filmića nosi naziv: “Islam”. Na pitanje koje je najveće zlo koje je snašlo čovječanstvo, prebire po temama nacizma, holokausta, Hitlera, atomske bombe u Japanu, pobačaja itd. Odgovor, prema njegovu tumačenju, nije ništa u usporedbi s islamom.


- Islam, koji trenutačno u naše živote ulazi na mala vrata, bez ikakve sumnje nadmašuje sve navedene tragedije čovječanstva - nastavlja fra Maljur objašnjavajući dalje kako sveta knjiga islama, Kuran nije autentičan, nije Božja objava ni Božja riječ. Kako bi to potkrijepio, dodaje: 'Đavao je ovdje došao na svoje'.


Iste misli dijeli i na svojem javnom profilu na Facebooku. Posljednji put objavio je 24. rujna poveznicu na članak 'Islam u statistikama' u kojem autor tvrdi kako je islam nasilna religija koja uništava svijet. Objavu je fra Maljur popratio tekstom: 'Jučer je jedan naš biskup izjavio da svi vjerujemo u istoga Boga. Nop, not gonna happen...'.


Na istom profilu 18. rujna hvali se da je bio u Tovarniku među izbjeglicama. Tvrdi kako među njima gotovo i nema staraca, žena i djece, ali su zato ondje brojno nadmoćni mladići u punoj snazi od oko 35 godina.

 


- Ako očekujete da ćete vidjeti patnička prognanička lica, morat ćete proguglati novinarske montirane snimke jer toga u realnosti nema. To su lica kraljeva koji su došli u podaničke zemlje i sada moraju trpjeti neku njima nejasnu gnjavažu. Možda među njima ima i pravih izbjeglica koji traže samo sigurnost u prvoj slobodnoj zemlji, ali takve nisam vidio - nastavlja on ne navodeći je li kome od njih pružio ruku pomoći ili samilost.


- Nemam komentara. Ništa ne želim komentirati - kazao je kad smo ga nazvali i pitali jesu li snimke na YouTubeu njegove te je li profil na Facebooku njegov ili se tko drugi predstavlja njegovim imenom. Također, na pitanje je li promicanje govora mržnje u skladu s njegovom vjerom, rekao je da nema komentara. 


- To što je on pisao i objavljivao vrlo je neprikladno i nije u katoličkom ni vjerničkom duhu. Ako u medijski javni prostor ulazi kao predstavnik neke zajednice, ne može je dovoditi u neugodnu situaciju stavovima s kojima se ne slažemo. Jučer sam razgovarao s biskupom Vladom Košićem o fra Danijelu Maljuru i sankcijama koje ćemo poduzeti. Razmatramo što učiniti, a ja ću danas nazvati fra Maljura i tražiti da ukloni sve zapise u kojima poziva na mržnju i netoleranciju - kazao je u utorak fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. 


Sisački biskup Vlado Košić nije odgovorio na naš upit što planira poduzeti kako bi spriječio fra Maljura u daljnjim neprikladnim javnim istupima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook