Stravičan slučaj iz Živinica

Od brata kupio ropkinju, zlostavljao je, tjerao da prosi i jede s poda...

Hronika16.09.15, 14:47h

Od brata kupio ropkinju, zlostavljao je, tjerao da prosi i jede s poda...
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Osmanović Abdije, zvanog Fehim, rođenog 1968. godine u Živinicama

 

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S., osobu s poteškoćama u razvoju, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, prilikom čega ju je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac, prenosi Dnevni avaz.

 

U više navrata, oštećenu je držao u uvjetima neprimjerenim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine, da bi u mjesecu novembru 2014. godine, oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

 

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo - zasnivanje ropskog odnosa i prijevoz osoba u ropskom odnosu iz članka 185. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Ovo je prva optužnica za ovo kazneno djelo u historiji Tužilaštva BiH.

 

Uz optužnicu je predloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima šest vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook