POKRENUT PROCES KANDIDATURE

Inicijativa na Nobelovu nagradu za mir projektu ARS AEVI

DEPO Art08.09.15, 12:26h

Inicijativa na Nobelovu nagradu za mir projektu ARS AEVI
U povodu ove optimistične inicijative bit će održan susret sa predstavnicima medija u Art Depou Kolekcije Ars Aevi, u srijedu, 9. septembra, u 10 sati

 


U Sarajevu je pokrenut proces dogovora o inicijativi kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir.


U povodu ove optimistične inicijative bit će održan susret sa predstavnicima medija u Art Depou Kolekcije Ars Aevi, u srijedu, 9. septembra, u 10 sati.


Sudionicima ovog susreta bit će predstavljeno obrazloženje inicijative i uručen dokument o zahtjevu za pokroviteljstvo Predsjedništva Bosne i Hercegovine.


Četiri sna, ČETIRI UTOPIJE Projekta Ars Aevi, doživjele su rođenje, razvoj i najljepšu realnost: Kolekciju ARS AEVI svojim reprezentativnim djelima najpoznatiji umjetnici savremenog doba formirali su i Sarajevu, a za Muzej Ars Aevi (Umjetnost epohe) donirali jednu od najznačajnijih kolekcija savremene svjetske umjetnosti u Evropi.


Muzeju ARS AEVI čelne ličnosti Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo dodijelile su najljepšu lokaciju grada Sarajeva, a slavni arhitekta Renzo Piano donirao je Sarajevu pješački most Ars Aevi i arhitektonske projekte Muzeja Ars Aevi.


U različitim formama kapitalni utjecaj na ostvarenje impresivnih nivoa razvoja projekta Ars Aevi imali su prijatelji i podržavatelji inicijative Ars Aevi u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, Italiji, Evropi i svijetu.


Da li je realno da i nova utopija Ars Aevi dočeka svoje rođenje, i da Nobelova nagrada za mir na najljepši mogući način ostane vječni izraz najsnažnijeg javnog priznanja svim sudionicima dvodecenijskog kolektivnog djelovanja na razvoju i ostvarivanju ciljeva projekta ARS AEVI?

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook