FOTO/ U subotu dodjela nagrade 'Meša Selimović'

Počeli 15. međunarodni književni susreti 'Cum grano salis': Tuzla pokazuje moć integracije čitave regije

Kultura02.09.15, 16:00h

Počeli 15. međunarodni književni susreti 'Cum grano salis': Tuzla pokazuje moć integracije čitave regije
Književni susreti će trajati do 5. septembra, a ljubitelji književnosti će imati priliku prisustvovati predstavljanjima romana i kolumni, književnim večerima, te obilježavanjima godišnjica rođenja književnika Hasana Kikića, Branka Ćopića i Silvija Strahimira Kranjčevića

 

Obilježavanjem devedeset godina od rođenja književnika Derviša Sušića danas su u Ateljeu "Ismet Mujezinović" svečano otvoreni 15. međunarodni književni susreti "Cum grano salis".

 

Književni susreti će trajati do 5. septembra, a ljubitelji književnosti će imati priliku prisustvovati predstavljanjima romana i kolumni, književnim večerima, te obilježavanjima godišnjica rođenja književnika Hasana Kikića, Branka Ćopića i Silvija Strahimira Kranjčevića.

 

Istog dana u večernjim satima predviđena je dodjela prestižne književne nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2014. godini.

 

"Cum grano salis" je otvorio gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović.

 

- Činjenica da imamo 15. književne susrete "Cum grano salis" i 14. dodjelu nagrade "Meša Selimović" pokazuje da je naša želja da osnujemo ove susrete 2001. godine bila dobra, te da nije bila utopistička - kazao je Imamović.

 

Naglasio je da Tuzla pokazuje moć integracije čitave regije, jer je sveprisutan stav da je riječ o najuglednijoj nagradi za roman na prostoru bivše Jugoslavije.

 

cum-grano-salis-2015

 

Imamović je podsjetio da se ove godine obilježava 70 godina od pobjede nad fašizmom, a obilježavanjem godišnjica rođenja istaknutih bh. književnika "Cum grano salis" se tome pridružuje, jer su svi oni bili antifašisti i dio evropske intelektualne elite.

 

Književnik Hadžem Hajdarević, pozdravljajući prisutne na otvaranju Susreta, naglašava da je Derviš Sušić doživio sudbinu mnogih bh. pisaca koji nisu kvalitetno pročitani, kao istinske patriote BiH, te koji su u teškim vremenima pokušali iznijeti istinu o svijetu i životu.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook