U povodu Svjetskog dana kuhara, 18. septembra, u Gradačcu će se održati „Gastro provincija u pozadini“. Tema ovogodišnje manifestacije je „Ishrana školske djece i omladine'.
Udruženje Kuhara BiH i Brunch d.o.o. pripremili su program u kojem će biti realizirano niz prezentacija i takmičenja na ovu temu.
Nutricionista Mrizela Šabanović ovu temu će predstaviti roditeljima i pedagozima škola iz BiH, učenici Gimnazije Mustafa Novalić predstavit će viziju kako oni zamišljaju ishranu djece u školskoj dobi. Udruženje kuhara BiH pripremit će školski obrok za posjetioce a najmlađi učenici predstavit će svoje crteže na temu „Moja piramida ishrane“.
Nermin Hodžić i Hamid Kujraković voditelji projekta iz Udruženja kuhara prezentirat će konkretne prijedloge jelovnika za djecu različitih uzrasta.
U takmičarskom dijelu škole će predstaviti svoj prijedloge za školski obrok uz prezentaciju trenutnog obroka iz svojih škola i okruženja.
U sklopu manifestacije predviđeno je predstavljanje proizvođača hrane i pića kroz promocije i degustacije.
Općina Gradačac i Federalno ministarsto turizma i okoliša pokrovitelji su manifestacije uz veliku podršku Vispak Visko, Tapas Zenica, Delimano.
Udruženje kuhara Bosne i Hercegovine „Brunch“ d.o.o organizatori su manifestacije, a partneri u organizaciji MSŠ „Hasan Kikić“ i Gimnazija „Mustafa Novalić“.
„Gastro provincija u pozadini“ ima za cilj unapređenja ishrane u školama, promociju gastronomskih vrijednosti Bosne i Hercegovine i zanimanja kuhar kao značajne karike u lancu valorizacije turističkih vrednota BiH.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook