Uključili se i beogradski lingvisti

Bosanski jezik ne postoji! Nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od srpskog jezika

Kultura21.08.15, 14:11h

Bosanski jezik ne postoji! Nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od srpskog jezika
Odluku o 'bošnjačkom jeziku', koju su donijeli na posljednjoj sjednici odbora, a potpisao predsjednik, akademik Ivan Klajn, poslat će ministarstvima prosvjete i pravde, kao i premijeru Srbije

 

Bošnjački, posebno pod imenom bosanski jezik, lingvistički ne postoji, čvrst je stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika, objavile su "Večernje novosti", prenosi novinska agencija Patria.

 

Odluku o “bošnjačkom jeziku”, koju su donijeli na posljednjoj sjednici odbora, a potpisao predsjednik, akademik Ivan Klajn, poslat će ministarstvima prosvjete i pravde, kao i premijeru Srbije.

 

"Ovo pitanje ponovo je otvorila priča o sudskim tumačima i ekspertima za 'bošnjački jezik', za koji čak i bošnjački lingvisti kažu da ne postoji, jer nema dovoljno elemenata koji bi ga razlikovali od srpskog jezika, kaže za Novosti dr Sreto Tanasić", direktor Instituta za srpski jezik SANU.

 

Sagovornik "Novosti" objašnjava da je država odavno pogriješila, posebno kada je u vrijeme, dok je ministar prosvjete bio Slobodan Vuksanović, potpisano uvođenje bosanskog jezika u škole. Tada ih niko nije konsultovao, a poslije je, objašnjava, bilo kasno.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook