Sastali se danas u Sarajevu

Bh. redatelji i producenti u posjeti ministru Rešidatu: Inicijativa za osnivanjem fondacije za kinematografiju u KS-u

Kultura17.08.15, 17:34h

Bh. redatelji i producenti u posjeti ministru Rešidatu: Inicijativa za osnivanjem fondacije za kinematografiju u KS-u
Bosanskohercegovački redatelji i producenti igranih filmova Jasmila Žbanić, Ines Tanović, Jasmin Duraković, Damir Ibrahimović, Alem Babić i Sabrina Begović - Ćorić sastali su se danas s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Samerom Rešidatom



To je bio jedan u nizu zajedničkih sastanaka, na kojem je razgovarano o problemima u bh. kinematografiji, a ministar je tom prilikom informiran i o inicijativi za osnivanje fondacije za kinematografiju na nivou Kantona Sarajevo.


Po mišljenju filmskih autora, Sarajevo od ove djelatnosti ostvaruje velike prihode, zbog čega je ta inicijativa opravdana. Oni su tom prilikom iskazali spremnost da pripreme elaborat sa svim neophodnim elementima opravdanosti te inicijative, dok je ministar Rešidat obećao da će Ministarstvo kulture i sporta KS razmotriti pravni okvir za osnivanje jedne takve fondacije.


Ministar je izrazio razumijevanje za stanje u bh. filmskoj produkciji i skromna budžetska sredstva koja se u te svrhe izdvajaju, dok s druge strane sarajevska kinematografija ostvaruje zapažene uspjehe ne samo na domaćim nego i na svjetskim filmskim festivalima.



- Naglasio je da je Ministarstvo kulture i sporta i dalje otvoreno za suradnju sa filmskim djelatnicima, da će pružati podršku njihovom radu, ali da istovremeno očekuje i njihov aktivniji angažman u zajedničkom donošenju najbitnijih rješenja za taj segment kulture - saopćila je Press služba KS.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook