13. augusta u caffe-galeriji 'Zvono'

O odnosu čovjeka i tehnologije: Posjetite izložbu bh. kiparke Nele Hasanbegović

DEPO Art12.08.15, 16:44h

O odnosu čovjeka i tehnologije: Posjetite izložbu bh. kiparke Nele Hasanbegović
Izložba bosanskohercegovačke kiparke Nele Hasanbegović, koja je dio velike izložbene postavke s kojom će umjetnica uskoro braniti doktorsku tezu na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, biće otvorena u Zvonu u četvrtak, 13. augusta u 21 sat

 

Djela koja će biti predstavljena u caffe-galeriji Zvono su dio ciklusa Self-Replication, realizirana u mediju klasičnog crteža i crteža u “proširenom polju”. Sarajevska publika je koncem 2014. godine u galeriji Duplex imala priliku vidjeti dio pomenutog ciklusa. Tom prilikom su predstavljene svjetlosno/ambijentalne instalacije i svjetlosni reljefi.

 

Self-Replication obuhvata više radova koji egzistiraju u više medijskih formi: svjetlosne/ambijentalne instalacije, svjetlosni reljefi i crteži u “proširenom polju”.

 

“Na indirektan način ovi radovi dodiruju pitanje odnosa čovjeka naspram tehnologije u 21. stoljeću. Svjetlosni reljefi i veliki autoportret realiziran kao svjetlosno/ambijentalna instalacija, bave se u prvom planu propitivanjem procesa introspekcije i autoanalize, materije, ljudske prirode, duhovnog aspekta bića, istraživanjem sopstvenih psiholoških procesa i umjetničkih prostora, te njihovim pozicioniranjem unutar virtuelnog i materijalnog svijeta. Kombinovanjem materijala koji imaju različite vremenske distance, nastojim napraviti simbiozu žene/čovjeka kroz vrijeme, žene/čovjeka upletene/og u mrežu informacijskih tehnologija. Niti koje su postavljene u prostoru, niti utkane u čipku, za mene su informacijske sinapse koje nas dovode do višeznačnosti.

 

Radovi komuniciraju sa posmatračem na više nivoa, kako funkcionalnošću jezika tako i formama. Za razliku od nekih mojih drugih radova, koji u sebi nose eksplicitnu poruku, podcrtavaju neke drušvene činjenice i probleme, ovi radovi pored navedenog ostavljaju međuprostor za slobodnu interpretaciju i komunikaciju, gdje je svaki recepijent upleten u mrežu značenja.

 

Autoreplikacijom razlažem svoju ličnost, otkrivajući neke nove spoznaje o sebi, o sebi kao materiji, o sebi kao biću, na indirektan način pozivam i recepijente na raslojavanje svojih ličnosti. Svjetlosni reljefi bave se životom, materijom, ljudskom prirodom, aspektom duhovnosti bića, prapočelu svakog bića, jer sadrže utkane riječi: atom, energy, light, evolution, being (atom, energija, svjetlost, evolucija i bitak), koje su esencija života, odnosno za mene predstavljaju formulu života. Veliki autoportret propituje druge aspekte moje ličnosti, koje možemo više okarakterisati kao društveno važne aspekte ličnosti svake žene. Riječi koje tvore veliki autoportret su: freedom, equality, femininity, power, love, unity (sloboda, jednakost, ženstvenost, moć, ljubav i združenost).

 

Svjetlosna/ambijentalna instalacija, na kojoj je prezentiran trudnički stomak, bavi se pitanjima o autorefleksivnoj spoznaji, informacijskim sinapsama koje kreiraju novo biće, iskustvu, memoriji prapočela, kolektivnoj memoriji svojstvenoj svim ženama svijeta. Za mene, ovo djelo predstavlja matičnu ploču po kojoj kolaju informacije važne za sve operacije u bilo kojem sustavu. Forma stomaka je akcentirana sa velikom mrežom, koja tvori jedan prostor, koji je satakan od podataka koji sadrže DNK i binarne kodove, koji otjelovjuju biološko i virtuelno biće”, rekla je umjetnica o radovima koji će biti postavljeni na izložbi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook