OTVORIO DUŠU O SVOM BEOGRADSKOM PORIJEKLU

Izetbegović: Moja porodica je posjedovala Adu Ciganliju, a dedo je tokom Prvog svjetskog rata spasio niz Srba

Hronika31.07.15, 09:17h

Izetbegović: Moja porodica je posjedovala Adu Ciganliju, a dedo je tokom Prvog svjetskog rata spasio niz Srba
- Tokom prvog svjetskog rata iz austrijskog zatvora, deda je spasio niz uglednihsrpskih domaćina. U našoj kući je dio djetinjstva proveo i Zoran Đinđić, a u tom istom dvorištu igrao se i Alija Izetbegović, nekoliko decenija prije njega - kaže Bakir Izetbegović


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naveo je kako je njegova porodica imala nekoliko kuća u Francuskoj ulici, na mjestu gde je danas Narodno pozorište, kao i Adu Ciganliju!

 

U intervjuu za NIN Bakir Izetbegović je pričao je i o svom beogradskom porijeklu.

 

- Porodica Jahić je stotinama godina živjela u Beogradu, posedjovala je Adu Ciganliju i kuće u Francuskoj ulici. Bili su vojni zapovjednici u otomanskoj vojsci i to je razlog što je Izet-beg Jahić napustio Beograd 1861. godine – kaže Bakir.

 

On je istakao da su se Jahići iz Beograda preselili u Bosanski Šamac, gde su promijenili prezime u Izetbegović po Izet-begu, a kako kaže njegov deda bio je 20 godina gradonačelnik Šamca.

 

– Tokom prvog svjetskog rata iz austrijskog zatvora, deda je spasio niz uglednihsrpskih domaćina. U našoj kući je dio djetinjstva proveo i Zoran Đinđić, a u tom istom dvorištu igrao se i Alija Izetbegović, nekoliko decenija prije njega. Njegova majka imala je jako dobre odnose sa Izetbegovićima.

 

On je istakao da je njegova porodica imala isprepletenu sudbinu sa Srbima i da su bili na istim stranama.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!