Ukazao na širi kontekst problema

Vučić zamolio Dodika da razmotri pitanje referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH

Front17.07.15, 14:20h

Vučić zamolio Dodika da razmotri pitanje referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zamolio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da još jednom razmotri odluku o raspisivanju referenduma o Tužiteljstvu i Sudu BiH, javio je Tanjug



"Iako nisam na otvoren način postavljao to pitanje, radi se o suverenoj odluci Republike Srpske, zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku cjelovito, sveobuhvatno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka s Dodikom.



Dodao je da je spreman, ako Dodik to bude tražio, "da pomogne u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprinijeli lakšem sagledavanju cjelokupne situacije".



"Srbija nikada i ni na koji način se nije miješala u unutarnje stvari BiH, kao ni interne političke stvari u RS-u. Ali sam danas na moju inicijativu zahvalan Dodiku što je prihvatio ovu vrstu razgovora. Konačna odluka je, ipak, na RS-u", rekao je Vučić.



Dodik je kazao kako od Srbije ne traži ništa osim razumijevanja.



"Nikada Srbija nije ništa tražila od Republike Srpske, nije se miješala i poštuje Daytonski sporazum. Ne očekujem od Srbije ništa drugo osim razumijevanja i podrške Daytonskog sporazuma", podvukao je Dodik.



On je ponovio kako Daytonski sporazum ne predviđa postojanje Tužiteljstva i Suda BiH, dodavši kako su te institucije pod izravnim utjecajem SDA i Bakira Izetbegovića.



"Ne odlučujemo mi više o referendumu. Ako ne bude pomaka mi idemo na referendum i mi ćemo to dobiti. Ali mi više o tome ne odlučujemo, nego drugi, i neka se ne skrivaju iza toga", rekao je Dodik.



Vučić i Dodik razgovarali su danas i o otpočinjanju radova na mostu Bratunac-Ljubovija, kao i robnim kreditima i modelima infrastrukturnog povezivanja.



Riječi je bilo i o incidentu u Potočarima prilikom obilježavanja obljetnice genocida u Srebrenici.



Vučić je rekao da nikoga neće kazneno goniti zbog napada na njega. Dodao je kako vjeruje da će mjerodavni organi Srbije, RS i BiH obaviti posao koji im je propisan zakonom, te da će počinitelji odgovarati.



"Ne tražimo ni pravnu ni političku osvetu", poručio je Vučić, naglasivši kako ga ne zanima nikakva građanska parnice niti zahtjevi za nadoknadu građanske štete.



"Kao sudionik događaja u Potočarima nekako kada prođe određeno vrijeme, motate slike po glavi, pokušavate suzbiti gnjev zbog svega što se dogodilo i odnosa mnogih ljudi, čudnih odgovora koje sam slušao u posljednje vrijeme, nevjerojatnih teorija, a sve je bilo tako jednostavno i očigledno za svakog tko je bio tamo", naveo je Vučić.


Dodik je ustvrdio kako je u Potočarima bio i Naser Orić koji je "bio prerušen i poticao masu na nerede".



On smatra i da je događaj u Potočarima politiziran "a dokaz je i to što je reis Kavazović, koji to nije znao, pokušao smiriti razularenu masu".



Dodiku je najbolji utisak ostavila pozitivna reakcija "Majki Srebrenice", a napad na Vučića u RS je, kako kaže, doživljen kao napad na "svog premijera i institucije".



Kako je rekao, Vučić je došao u Srebrenicu, pružio ruku pomirenja, pokazao osobnu odgovornost državnika, a uzvraćeno mu je tako što mu nije osigurana sigurnost.



Komentirajući najavljeni posjet članova Predsjedništva BiH Beogradu sljedećeg tjedna, Vučić je izjavio kako se raduje tom posjetu te kako je mir i suradnja "nasušna potreba svih naših naroda i ključni uvjet ekonomskog napretka".



(Fena/mr) 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook