Sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije

Zvizdić: Konačna verzija reformske agende još ne postoji

Front10.07.15, 14:05h

Zvizdić: Konačna verzija reformske agende još ne postoji
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH izjavio da još ne postoji konačna verzija reformske agende o kojoj bi Parlamentarna skupština mogla raspravljati



Informirajući članove Komisije o sadržaju radnog teksta reformske agende, Zvizdić je rekao da je na sastanku s predstavnicima entitetskih vlada u Tesliću taj sadržaj usaglašen oko 95 posto.



Pojasnio je da su predstavnici vlada u općem dijelu agende, između ostalog,  izrazili saglasnost za provođenje mjera i aktivnosti koje će poboljšati poslovno okruženje u BiH i smanjiti opterećenja na rad, poboljšati efikasnost javne uprave, ojačati kapacitete tržišta rada, unaprijediti fiskalnu održivost i finansijsku stabilnost.



Zvizdić je rekao da je agenda podijeljena na šest oblasti u skladu sa "Sporazumom za rast i zapošljavanje", a riječ je o dokumentu koji je bivši šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen predstavio 24. jula 2014. u Sarajevu.



Dodao je da je razgovarano o načinima za realizaciju mjera, a da one ne ugroze socijalne fondove i ukupnu fiskalnu i finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i da su za Vijeće ministara neprihvatljivi prijedlozi za povećanje PDV-a i zaduživanje kod komercijalnih banaka.



Član komisije Saša Magazinović (SDPBiH) rekao je da je dobro da nije riječ o konačnoj verziji teksta reformske agende jer bi u tom slučaju njen naslov mogao biti "Iznajmljivanje države Svjetskoj banci i MMF-u na neodređeno".

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook