Foto / Nove scene sa snimanja bh. filma

'Pišonja i Žuga' u Pivnici HS: Šta radi Haris Burina u društvu atraktivnih Sarajki iz 80-ih?

Kultura24.06.15, 11:13h

Jedno od najpopularnijih mjesta za izlazak u Sarajevu, Pivnica HS, čini se kao neizbježno mjesto za stvaranje pokretnih slika. Najnoviji u nizu filmskih radnika koji su odabrali upravo ovaj lokalitet za snimanje prvih scena svog novog filma je Jasmin Duraković, koji na Bistriku snima svoj novi film "Pišonja i Žuga"

 

Film se temelji na istoimenoj pjesmi Zabranjenog pušenja, a koreditelj filma upravo je Davor Sučić, alias Sejo Sexon, koji je krivac i za istoimenu pjesmu.

 

- Iskreno, nisam mnogo razmišljao o tome da će ova pjesma nekada postati film. Tu mi je pomogao Vlada Đurđević koji se, bez nekog velikog backgrounda, usudio to staviti na kazališne daske. Ta predstava bila je za mene jedna fascinacija i samom sebi sam rekao zašto se ne bi mogla pojaviti i na filmu, a to prvenstveno zahvaljujem Vladi Đurđeviću, govori nam Sexon u pauzi između snimanja. Upravo je Đurđević krivac i za scenarij filma, na kojem je koautor opet – Sexon.

 

Identični likovi

 

Navodi da mu ovo nije prvi put da radi na scenariju, ali jeste na jednom "ovolikom".

 

- Radio sam skečeve za Nadrealiste, kaže, kao da nije svjestan činjenice da mu je to najbolja moguća referenca koju može imati za ovu vrstu posla.

 

- Također, bili su tu spotovi Zabranjenog pušenja i neke reklame, ali sve je to drugačije. To se riješi uz dvije-tri kafe, ovo je potpuno druga priča, naglašava Sexon.

 

Film, kao što je već poznato, neće biti baziran isključivo na istoimenoj pjesmi, nego će se radnja vrtiti oko živopisnih likova iz mnoštva pjesama Zabranjenog pušenja, posebno onih iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

 

Neke od njih će glumiti poznati bh. glumci, koji su po riječima Sexona, kao stvoreni za te uloge.

 

pisonja-i-zuga-film1

 

- U filmu će se pojavljivati zaista mnogo likova, ali meni, pošto sam lično znao kako oni izgledaju, nije bio problem ni ukomponovati sve njih u jednu priču, niti napraviti kasting. Na primjer, Haris Burina je pljunuti Lepi, Emir Hadžihafizbegović je pljunuti Murga drot, tako da s tim nismo imali problema. Ti likovi su stvarno tako izgledali, a ja sam s druge strane imao odriješene ruke što se tiče kastinga, pa ako šta krene naopako, ja ću biti kriv, uz smijeh govori Sexon.

 

Odmah iza nas sjedi upravo Burina i uči svoj tekst, napola u sebi, napola naglas. U potpuno bijelom odijelu, ne može ni biti ništa drugo no Lepi. Kič osamdesetih vidi se za svakim stolom u Pivnici HS, i na svakoj osobi koja se iole pojavljuje u filmu. Burinu prekidaju i odlazi za stol gdje sjede dvije oskudno odjevene dame i još jedan muškarac. Scena je ubrzo postavljena i nakon provjera tona i kamere, snimanje kreće. Odnosno, monolog Lepog kreće. I traje dobrih 5-6 minuta, sve u jednom kadru.

 

Promotivni trailer

 

Sa strane, za monitorom, sjede dva reditelja, paralelno daju sugestije za određene kadrove i međusobno se dogovaraju. Izgledaju i zvuče zadovoljno, ekipa radi svoj posao bez problema, a Duraković nam govori da Pivnica HS nije slučajno odabrana za jednu od lokacija snimanja.

 

- Sarajevska pivara je jedna od prvih podržala naš film i stvarno nam je zadovoljstvo snimati u ovom ambijentu. Podrška ove kompanije nam mnogo znači, a film je uveliko lakše snimati kada imate takve prijatelje, ističe Duraković.

 

Zanimljivo je kako će scene koje se snimaju u Pivnici HS i na ostalim lokacijama u Sarajevu biti prvenstveno iskorištene za montiranje najavnog trailera za film, a koji će poslije biti upotrijebljen u promotivne svrhe pri lobiranju kod producenata, ali će se koristiti i u svrhe online fundraising kampanje, putem koje će prikupljati sredstva za produkciju filma. Uprkos nekompletnom budžetu, Duraković je jasan – film će itekako biti snimljen.

 

- Procijenili smo da postoji veliki broj fanova ove pjesme u Sarajevu, ali i širom BiH i u svijetu, koji imaju specifičan odnos prema njoj, prema Pušenju i cijelom tom "zlatnom vremenu" osamdesetih u Sarajevu, tako da imamo tu ideju da pokušamo ponuditi fanovima te cijele priče da postanu sufinansijeri filma. Mi ne bi ušli u snimanje da nismo sigurni da ćemo i realizirati film, objašnjava Duraković.

 

pisonja-i-zuga-film

 

Premijera u septembru 2016.

 

Snimanje u Sarajevu će, kako kaže, trajati još par dana, a pravi ulazak u produkciju kreće u jesen, kako bi film mogao biti spreman do septembra 2016. O intrigantnoj i naizgled komplikovanoj naraciji filma, jer se radi o likovima iz pjesama, Duraković kaže da bez obzira na sve, film ima sjajan predložak.

 

- Vladimir Đurđević i Sejo su napravili sjajan, pravi filmski scenarij koji se tiče pjesme "Pišonja i Žuga", ali se i referira na mnoge druge pjesme Zabranjenog pušenja. Film će govoriti o odrastanju jedne generacije uz elemente tragikomedije, ali uz mnogo junaka iz tog doba, naglašava Duraković, dok Sexon dodaje:

 

- Odaću vam jedan ekskluzivitet – priča iz pjesme "Pišonja i Žuga" dešava se tek na kraju filma. To dovoljno govori o tome da radnja nije bazirana samo na tu jednu, naslovnu pjesmu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook