PRVA POBJEDA ZAKONA O ZAŠTITI ZVIŽDAČA

Istorijski potez u BiH: Direktor Poreske uprave vratio na posao uposlenika koji je prijavio korupciju!

Hronika04.06.15, 20:37h

Istorijski potez u BiH: Direktor Poreske uprave vratio na posao uposlenika koji je prijavio korupciju!
Danko Bogdanović je poslije dvogodišnje suspenzije vraćen na svoje staro radno mjesto, čime je Zakon o zaštiti zviždača izborio istorijsku odluku i svoju prvu pobjedu u Bosni i Hercegovini!

 

Danas u 16 časova direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula potpisao je rješenje o vraćanju Danka Bogdanovića na radno mjesto šefa Carinske ispostave Brčko... Ova informacija sama po sebi ne bi predstavljala ništa posebno da joj nije prethodila dvogodišnja suspenzija pomenutog Bogdanovića, jer je svojevremeno, kao zaposlenik Uprave za indirektno oporezivanje, prijavio korupciju!


Kako je prije tri dana navedeno u saopštenju Centra za odgovornu demokratiju Luna iz Banjaluke - "primjenjujući novi Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BIH, koji je stupio na snagu 01.01.2014. godine, nadležna tijela za provedbu zakona: Agencija za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije i Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH su nedvosmisleno utvrdila da je g. Danko Bogdanović, kao zaposlenik Uprave za indirektno oporezivanje, prijavio korupciju u 'dobroj vjeri' i da je poslodavac proveo mjere odmazde koristeći protivzakonite disciplinske postupke koji su inicirani željom Uprave za indirektno oporezivanje da se osveti prijavitelju korupcije".


COD Luna u je svom saopštenju ustvrdila i da je "osveta nad prijaviteljem rezultirala suspenzijom sa radnog mjesta koja traje od 29.07.2013. godine".


Zbog svega toga, Centar za odgovornu demokratiju 'Luna' tražio je od nadležnih organa "da pokrenu sve raspoložive zakonske mjere protiv direktora Uprave za indirektno oporezivanje Mire Džakule, kako bi prestao sa odmazdom nad zaštićenim prijaviteljem korupcije Dankom Bogdanovićem i omogućio vraćanje zaštićenog prijavitelja korupcije na radno mjesto šefa Carinske ispostave Brčko".


DEPO Portal i BLIN magazin su gotovo jedini mediji koji su prenijeli ovo saopštenje, a u cjelosti ga možete pročitati u tekstu "Odmazda u UIO BiH: Uposlenik Danko Bogdanović prijavio korupciju, pa direktor riješio da mu se sveti?".


Dan kasnije COD Luna je isto pismo uputila i na adrese državnih parlamentaraca, ministrima, nadležnom tužilaštvu i drugim nadležnim tijelima, tražeći da se direktor UIO procesuira zbog odbijanja da uzbunjivača (zvanični naziv za osobe koje dokazano prijave korupciju) vrati na posao.


U srijedu, 03. juna, na saopštenje Lune reagovala je Američka asocijacija zviždača koja je uputila dopis predsjedniku Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefiku Džaferoviću, i ministru pravde BiH Josipu Grubeši - i kategorički tražila da se zviždač (uzbunjivač) vrati na posao.


A šta piše u pismu Američke asocijacije zviždača, možete pročitati OVDJE.


Nakon njega, danas u 16 sati, Danko Bogdanović je poslije dvogodišnje suspenzije vraćen na svoje staro radno mjesto, čime je Zakon o zaštiti zviždača izborio istorijsku odluku i svoju prvu pobjedu u Bosni i Hercegovini! Respekt!

 

Reakcija iz Američke asocijacije zviždača nakon odluke direktora UIO BiH

 -Divna vijest i odlično urađen posao... To je zaista prvi, istorijski korak za BiH. Država sada mora nastaviti dalje da radi na tome da ljudi koji prijavljuju korupciju u svakoj instituciji budu zaštićeni, kao i da zaposleni za insajderske informacije o korupciji budu nagrađeni, ako njihova prijava znači "korak naprijed", kratko je prokomentarisao odluku direktora Uprave za indirektno oporezivanje Mire Džakule Stephen M. Kohn, izvršni direktor, Američke asocijacije zviždača (NWC).

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook