Foto i video/ Od 25. do 29. maja u glavnom gradu

Šta nas čeka u bogatom programu festivala 'JA BIH...5 dana Zagreba u Sarajevu!'

Kultura08.05.15, 15:52h

Šta nas čeka u bogatom programu festivala 'JA BIH...5 dana Zagreba u Sarajevu!'
Već tradicionalno, u Sarajevu će se od 25. do 29. maja održati šesto izdanje festivala 'Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu'. A šta nam Zagrepčani pripremaju ove godine?

 

Ljubitelji filma imat će priliku da pogledaju vrhunska ostvarenja hrvatske kinematografske scene kao i da uživaju u fantastičnim kulturnim događajima poput izložbi priznatih slikara ili koncertima zvučnih regionalnih imena. Na ovaj način, građani dvije susjedne zemlje upoznaju se sve bolje te saznanja o međusobnim razlikama i sličnostima posredstvom kulture dovode na još višu i razvijeniju razinu

 

Organizator ovog kulturnog dešavanja je Udruga za promociju kulture i umjetnosti JA BiH.

ismet-efendic

 

- Cilj koji se postiže s programima Ja BiH... festivala je jedan dodatni kulturni dijalog, pored svih koji su u opticaju, a koji bez puno prepreka i uz prijateljske veze još više povezuje dva grada i dvije sredine. Svi programi su otvoreni i slobodni za sve građane Sarajeva i za publiku različite dobi. Očekujemo svake godine da naše programe prati sve više građana Sarajeva, a što se i potvrđuje - kaže povodom nadolazećeg festivala predsjednik Udruge Ja BiH Ismet Efendić. 

 

Poseban dio ovogodišnjeg  festivala, naravno, čine hrvatski filmovi raznolikog žanra koji će se prikazivati u kinu Meeting point. 

 

Uz cjelokupan program svih dešavanja ovih pet dana vrhunske kulture, donosimo vam i detaljniji pregled nekih od odabranih filmova.

 

ZAGREB CAPUCCINO 

 

Ova uzbudljiva životna drama u režiji Vanje Sviličića iz 2014., dobitnica brojnih nagrada, otkrit će vam sve o životu poslije razvoda kroz priču dvije bliske prijateljice. Film je, između ostalog, na prošlogodišnjem, 61. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Zlatnom arenom za muziku, te nagradom Breza za najboljeg debitanta.

 

Ako vas zanima kako preživjeti bračni brodolom i nositi se sa svim nedaćama i izazovima svakodnevice nakon ličnog kraha, onda je ovo film za vas. 

 

zagreb-cappuccino

 

LJUBAVNA ODISEJA

 

Ovaj dokumentarni film u hrvatsko-nizozemskoj produkciji iz 2014., rediteljice Tatjane Božić, vodi nas na putovanje u kompleksni sindrom suvremene ljubavi.

 

Šta je to uopšte? I koliko je truda potrebno da neka veza konačno uspije? Na sva ova pitanja, u današnjem svijetu otuđenja i kompleksa, odgovor potražite u Meeting pointu 26. maja.

 

ljubavna-odiseja

 

HAPPY ENDINGS

 

Prvi redateljski angažman poznatog direktora fotografije s respektabilnom američkom karijerom, Darka Šuvaka, otvorio je ovogodišnju Pulu i pokupio nagrade u kategorijama najbolje glavne ženske uloge i najbolje sporedne ženske uloge.

 

U ovoj priči saznajte kako je kad vas krajnji očaj natjera na još očajnije postupke. Naime, snimljen prema istinitom događaju, ovaj film donosi priču o ženi koja je zbog dugova plastičnim pištoljem opljačkala kladionice i banku...

 

Ostatak saznajte sami!

 

 

MOJ ZANAT 

 

A za one koji na filmskom platnu vole pogledati dobru biografiju nekog čuvenog muzičara, idealan je dokumentarni film „Moj zanat“ u režiji Mladena Matičevića.

 

Ovaj intimistički i veoma hvaljen dokumentarac govori o životu nenadmašnog hrvatskog kantautora, Šibenčanina Arsena Dedića.

 

Snimljeno u crno-bijeloj tehnici, ovo djelo prati životni put poznatog umjetnika od njegovog djetinjstva u Šibeniku do danas. 

 

Pogledajte trailer:

 

 

Uz nove igrane filmove , 'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu' donosi brojne mogućnosti za zabavu, pa tako možete uživati u koncertu priznatog istarskog muzičara Livia Morosina, koji će Sarajlije razgaliti u noći otvaranja festivala u Sarajevskoj pivnici. Za nešto žešću zabavu zadužena je grupe Gatuzo, koja će 28. maja svirati u rock klubu 'Kaktus' na Skenderiji.

 

Ovogodišnji festival otvara izložba hrvatskog slikara i grafičara, inače rodom iz BiH, tačnije iz Livna, Ivice Šiška. Tu je i rasplesana predstava M & Dance Company "Prison of Decisions", kao i klasično dramsko štivo "Gospoda Glembajevi" u režiji Željka Senečića - obje u Kamernom teatru 55

 

No, to nije sve, a šta čini program šestog izdanja festivala "Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu", pogledajte u nastavku...


 

1.    DAN Ponedjeljak – 25.05.2015.

Kino Meeting Point                                                                            
19,00  


SVEČANO OTVARANJE 


Izložba  slikara  Ivice Šiška
20,15


„Zagreb Cappuccino“ , igrani film,  Vanja Sviličić

22,00
SARAJEVSKA PIVARA / PIVNICA


Istarska Noć
Koncert Livia Morosina

 

2.    DAN Utorak – 26.05.2015.

Kino Meeting Point
18,15

"Balavica", kratki igrani film , Igor Mirković
"Ljubavna odiseja",  dokumentarni film, Tatjana Božić

 

Kamerni Teatar 55 
20,00
Miroslav Krleža „ Gospoda Glembajevi „ režija Željko Senečić
Igraju : Vesna Tominac Matačić, Žarko Radić i Andrej Dojkić
    
                                   
3.    Srijeda – 27.05.2015.

Kino Meeting Point 
20,15 
"Happy Endings“, igrani film, Darko Šuvak 
      
Kamerni Teatar 55 
20,00
M & Dance Company „ Prison of Decisions „
Andrea Solomun i Ema Janković uz glazbeni trio

  
                                       
4.    Četvrtak – 28.05.2015
.
    
   
Pedijatrijska klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu
10,00
CRVENI NOSEVI Klaunovidoktori
EU Projekt 

"Lica iza nosa - promocija klaunova u bolnici kao priznatog žanra izvedbenih umjetnosti“

   

Kino Meeting Point
20,15


"Moj zanat", Mladen Matičević, dokumentrani film o Arsenu Dediću
"Naslovnica“, Silvana Menđušić, dokumentarni film o glumici Dolores Lambaši


KAKTUS – House of Rock' n ' Roll  
22,00
Grupa GATUZO


5.    Petak – 29.05.2015.


Kino Meeting Point
20,15
"Kosac", igrani film, Zvonimir Jurić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook