Paradajz, mrkva, špinat, šparoga i gljive neke su od namirnica koje su puno zdravije kuhane. Nutricionistica Mel Wakeman savjetuje: 'Mnogi nutrijenti u povrću se slabije apsorbiraju u probavnom sistemu u usporedbi s nutrijentima koji se nalaze u namirnicama životinjskog porijekla. Vlakna u biljkama se često vezu s mineralima pa ih tijelo teže iskoristi'.
'Grijanje može oslabiti vezu između vlakana i minerala, koji se onda oslobađaju u probavnom sistemu', nastavlja Wakeman, koja tvrdi i da otpuštanje takvih nutrijenata može djelovati blagotvorno na zdravlje, pa čak i smanjiti rizik od nekih vrsta raka.
No, važno je imati na umu i da prekuhavanje može uništiti vitamine stoga je dobro kombinirati svježe i kuhano povrće, ali i truditi se da kuhate povrće tek koliko je nužno.
Zbog toga je najbolje kuhati povrće na pari ili u mikrovalnoj, te izbjegavati kuhanje u suvišnoj masnoći koju povrće upija poput spužve.
(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook