'Bahanalije' na prvi dan proljeća u kinu 'Bosna'

Prvi in-situ u Sarajevu: Jednodnevni umjetnički festival u BiH

DEPO Art11.03.15, 09:41h

Prvi in-situ u Sarajevu: Jednodnevni umjetnički festival u BiH
U skladu sa idejom bahanalija, u subotu vas čeka uživanje za sva čula, kako za one koji uživaju samo tjelesnim receptorima, tako i za one koji u svemu traže i nešto više, zrnce plemenitog duha umjetnosti, koji će nam za ovu noć pripremiti ekipa Kolektiva Kreaktiva

 

Umjetnički Kolektiv Kreaktiva, nakon nedavno organizvane izložbe u prostorijama Historijskog muzeja u Sarajevu, nastavlja sa svojim aktivnim umjetničkim radom i djelovanjem. Ovaj put predstavit će se u sarajevskom Kinu Bosna, u subotu, 21. marta.

 

Kolektiv Kreaktiva (YAGE) je grupa umjetnika-ica i aktivista-ica nastala 2009. godine. Zanimljivo u vezi umjetnici-ica Kolektiva je što pomenuti-e za izlaganje svojih multimedijalnih radova, osim galerija i muzeja, koriste alternativne prostore poput ulice i ostalih privatnih i javnih prostora. Zapuštene gradske prostore umjetnici-ice Kolektiva Kreaktiva pretvaraju u umjetničke i u skladu s njihovim lokacijskim identitetom organizuju izložbe, performanse i manje muzičke ivente.

 

Do sada u sklopu Kolektiva Kreaktiva (YAGE) svoje radove je sarajevskoj publici predstavilo preko stotinu lokalnih umjetnika-ica. Ovaj umjetnički Kolektiv, jedini ovakve vrste i kvalitete u BiH, najaktivnije djeluje u prostorijama Kina Bosna. U ovom Kinu umjetnici-ice Kolektiva, pored izložbi i manjih koncerata organizovali su i projekcije autorskih filmova BiH režisera-ki.

 

Kolektiv, osim jake podrške koju ima prema lokalnim umjetnicima-icama, surađuje i sa međunarodnim umjetnici-icama obogaćujući sadržaj nezavisne alternativne kulturne scene u Sarajevu.

 

U subotu, 21. marta, to jeste za prvi dan proljeća, u prostorima kina Bosna umjetnici-ice Kolektiva pripremaju jednodnevni umjetnički događaj naziva "Bahanalije".

 

U skladu sa idejom bahanalija, u subotu vas čeka uživanje za sva čula, kako za one koji uživaju samo tjelesnim receptorima, tako i za one koji u svemu traže i nešto više, zrnce plemenitog duha umjetnosti, koji će nam za ovu noć pripremiti ekipa Kolektiva Kreaktiva, u sastavu: Aida Herceg, Adnan Jasika, Bojan Stojčić, Dalila Manso, Ida Sokoljak, Ilian Nikolov, Kemal Mehmedović, Lea Jerlagić, Maja Skenderović, Mak Hubjer, Muhamed Baručija, Nardina Zubanović, Vanja Solaković i Zlatan Hadžifejzović.

 

Ono što ovu izložbu razlikuje od drugih izložbi je činjenica da je ovo prva in-situ izložba u Sarajevu, tj. izložba koja nastaje u odnosu na lokacijski identitet prostora. Naime, za razliku od klasičnih umjetničkih postavki gdje umjetnici-ice namjenski donesu umjetnički rad, na ovom umjetničkom dogadjaju, vizuelni umjetnici-ice Kolektiva su pozvani da u odnosu na temu i prostor Kina odaberu "kutak" u kojem će izvesti svoj rad prema odabranom prostoru i temi.

 

Umjetnici-ice Kolektiva će obogatiti ovaj inovativni koncept od kiparskih instalacija do prostornih crteža, street art grafita ispred Kina, muzičkih i drugih umjetničkih performansi. Ova umjetničke ideja s naglaskom na na procesualnom, dinamičkom, a ne statičkom konceptu, nastaje na licu mjesta i u skladu s prostornom logikom ovog kultnog okupljališta mladih-Kino Bosna uz ovakav umjetnički program dobija sasvim novu dimenziju.

 

Za muzičko-performativni dio ovog iventa od groždja, zaduženi su Zlatan Hadžifejzović, Vanja Solaković i Ilian Nikolov koji će da izvode performativni jamm session. Od posjetitelja očekujemo da slave proljeće i život, unaprijede vlastite hedonističke navike, djele ljubav i uživanje na prvi dan proljeća.

 

Kolektiv Kreaktiva pozvIa vas da oslušnete poruku umjetnosti, da se otvorite i podesite vlastitu frekvenciju na 'super receptivnost' u subotu 21. marta od 20 sati u prostorijama Kina Bosna. Iz više razloga za kretanje po ovom jednodnevnom umjetničkom festivalu trebaće vam mapa koju ćete dobiti na ulazu.

 

(DEPO PORTAL/Foto: Maja Skenderović/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook