Hoće li se umiješati i Ustavni sud BiH

Trakavica 'Pleho, Smajić, Bjelak i Ćudić': Kako je greška CIK-a zakuhala u Skupštini KS?!

Front06.01.15, 13:22h

Trakavica 'Pleho, Smajić, Bjelak i Ćudić': Kako je greška CIK-a zakuhala u Skupštini KS?!
Zastupnik BPS-a Semir Halilović kazao je da Ustav BiH garantuje svim građanima da budu birani, opisujući datu situaciju sličnom kao i u slučaju „Sejdić-Finci“


Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo Haris Pleho i Rasim Smajić iz BOSS-a, Nermin Bjelak iz BPS-a i Sabina Ćudić iz Naše stranke ostaju da rade u klubovima naroda po izjašnjenju u izbornom ciklusu 2014-2018., bez pasivnog biračkog prava u procesima u kojima je etnička pripadnost relevantna.

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su usvojili zaključak o tome koji je predložio zastupnik Demokratske fronte Mirsad Pinđo.

 

Zastupnik SDP-a Slaviša Šućur kazao je kako je Centralna izborna komisija BiH (CIK) napravila grešku, jer nije reagirala odmah na početku kada su predavane izborne liste.

 

Reagirao je i Haris Pleho koji smatra da Skupština uopće nema pravo da raspravlja o tom pitanju.

 

- Naša prava su počela teći još kada je konstituiran Klub Srba. I CIK nam je tad dao certifikate. Mi ćemo naša prava tražiti i putem suda. Što se tiče našeg prava da glasamo, CIK je nama oduzeo samo pravo da budemo birani, a ne i da mi biramo - kazao je Pleho.

 

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je CIK ovjerio kandidatske liste.

 

- Situacija je jasna, osim statusa zastupnika i njihovih prava, odnosno na koji način ćemo tretirati kolege, da li oni ostaju u klubovima naroda te da li mogu glasati za druge kandidate. Mi smo postavili to pitanje CIK-u, ali ni oni nisu odgovorili - objasnio je.

 

Dodao je da Sabina Ćudić ima pravo žalbe u narednih 24 sata.

 

Zastupnik BPS-a Semir Halilović kazao je da Ustav BiH garantuje svim građanima da budu birani, opisujući datu situaciju sličnom kao i u slučaju „Sejdić-Finci“.

 

- Ukoliko situacija dođe do Ustavnog suda BiH, smatram da će kolege dobiti slučaj - istakao je.

 

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić kazala je da se trenutno dešavaju dva procesa, prvi je da im je CIK ukinuo pasivno biračko pravo te da Skupština KS-a pokušava ukinuti aktivno biračko pravo.

 

ĆUDIĆ: Počinje bitka za sve građane koji se žele deklarisati kao Bosanci i Hercegovci


Bitka za sve građane BiH koji se žele deklarisati kao Bosanci i Hercegovci počinje danas i svim pravnim mehanizmima ćemo se boriti protiv diskriminacije po osnovu izjašnjenja, kazala je danas zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić.

 

Ćudić je istaknula da je učinila sve što je u njenoj moći da ni na koji način ne usporava procese te da je na najlegalniji način tumačila odluku Centralne izborne komisije BiH (CIK)  o ukidanju pasivnog biračkog prava po osnovi izjašnjenja.

 

- To ne znači da se mi slažemo s tom odlukom, ali je bitno da smo demonstrirali da nas ne interesuju materijalni motivi ili bilo kakvo učestvovanje u dijeljenju funkcija - kazala je.

 

Činjenica da je CIKBiH cijeli proces prepustio Skupštini KS-a, Ćudić je kazala da je to dokaz da sistem u BiH ne funkcioniše te da nije u funkciji građana BiH.

 

- Dobro je da se ovakve stvari dešavaju i pokazat ćemo apsurdnost sistema koji nije održiv - zaključila je.

 

Njen rok za žalbu CIK-u ističe sutra.

 

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook