Milorad Dodik povodom Dana i krsne slave RS

Bošnjaci su nezajažljivi, evropske integracije nisu jedina alternativa

Front06.01.15, 11:50h

Bošnjaci su nezajažljivi, evropske integracije nisu jedina alternativa
Dodik je naglasio da je na nivou BiH jasan prioritet - odbrana pozicije Republike Sropske i njena međunarodna afirmacija

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su se Srbi uporno borili za jedan cilj - slobodu i da ona za srpski narod na prostoru BiH nosi znak jednakosti sa Republikom Srpskom.

 

"Zato sam uvjeren da sloboda za naš narod isključivo zavisi od Republike Srpske - koliko nje ima, toliko smo slobodni", rekao je Dodik u intervjuu za "Glas Srpske" povodom 9. januara - Dana i krsne slave Republike Srpske.

 

On je naglasio da je volja naroda za Republikom Srpskom do te mjere jaka da se gotovo ne može vidjeti pukotina koja bi dovela do erozije Srpske.

 

"Nju objektivno mogu da erodiraju samo vlastite političke snage", dodao je Dodik.

 

On je napomenuo da postoje mnogi kojima smeta Republika Srpska.

 

"Bošnjaci su nezajažljivi u političkom smislu, žele državu, a da bi je imali smeta im Republika Srpska. Samo naivni mogu da vjeruju da nastojanja za umanjenje snage ili eliminisanje Srpske ne postoje, to je permanentno, samo se čeka trenutak", kaže Dodik.

 

Predsjednik Srpske je podsjetio da je prethodna godina bila jedna od težih zbog velikih poplava i nastale štete.

 

"Republika Srpska je uprkos teškim izazovima pokazala da institucije mogu da pomognu stanovništvu i da saniraju štetu. I u političkom smislu Srpska je nastavila da funkcioniše u izrazito nestabilnom političkom okruženju i nefunkcionalnoj BiH", rekao je Dodik.

 

On je naveo da će u ovoj godini biti donesene mjere koje će biti usmjerene na jačanje funkcionalnosti i održivosti Republike Srpske.

 

"Prioritet je okretanje ka ekonomiji, a postavili smo dva cilja - ekonomsku održivost i podsticaj zapošljavanju. Na vrhu prioriteta mora da bude i funkcionisanje Srpske i upravljanje sistemom", smatra Dodik.

 

Dodik je naglasio da je na nivou BiH jasan prioritet - odbrana pozicije Republike Sropske i njena međunarodna afirmacija.

 

Predsjednik Dodik je istakao da su za Srpsku podjednako važne i Rusija i EU.

 

"Politika je uvijek balansiranje i za Srpsku su podjednako važne i Rusija i EU. Gubitak bilo koga od njih za Republiku Srpsku bio bi stvaran gubitak i naše politike moraju da budu usmjerene ka evropskim integracijama, ali i dobrim odnosima sa Rusijom.

 

Nismo se svrstali na jednu stranu ali smo svjesni da evropske integracije nisu jedina alternativa", ocjenjuje predsjednik Republike Srpske.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook