Riješen jedan od zahtjeva radnika tuzlanskih firmi

Umihanić: Vlada TK ponudila radnicima 220 KM u novcu i 180 KM u hrani

Front27.12.14, 15:39h

Umihanić: Vlada TK ponudila radnicima 220 KM u novcu i 180 KM u hrani
Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić za Anadolu Agency (AA) je izjavio da su vlasti danas ispunile zahtjeve koje su radnici iz više firmi tuzlanskog kantona od njih tražili prethodnih dana.

 

 

 

"Mi smo danas ispunili zahtjeve radnika. Jedan dio se odnosi na novčanu pomoć od 220 KM, što je 30 posto od prosječne plaće u kantonu, a drugi dio se odnosi na 180 KM u prehrambenih paketima. Taj drugi dio bi išao preko Merhameta koji bi izdavao potvrde radnicima koji bi u u jednom supermarketu mogli da kupe prehrambene proizvode", rekao je Umihanić.

 

Napominje kako se nada da će radnici prihvatiti ovaj prijedlog te da se konačno riješi problem koji je uzdrmao cijelu bh. javnost.

 

"Nadam se da će radnici prihvatiti ovaj prijedlog. Od ponedjeljka je planirano da krenu isplate po 220 KM", objasnio je premijer Umihanić.

 

S druge strane, obespravljeni radnici se nalaze u Orašju gdje čekaju kako bi donijeli odluku o narednim koracima uključujući i nastavak puta prema granici sa Hrvatskom.

 

Radnici su jučer odbili prijedlog vlade Tuzlanskog kantona koja je na vanrednoj sjednici donijela odluku da radnicima koji pješače prema Orašju, u namjeri da napuste BiH, dodijeli pakete s osnovnim životnim namirnicama, u vrijednosti od 100 KM.

 

Inače, radnici su jučer krenuli iz Ormanice kod Srebrenika, a nekoliko sati kasnije za njima je krenula grupa od skoro 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. Svi oni su tokom proteklih sedmica protestovali na ulicama Tuzle, apelujući na probleme radnika koji se odnose na zaposlenje, uvezivanje radnog staža te teškog socijalnog stanja.

(Anadolija/dg)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!