Nakon što je BiH digla ruke od svoje teritorije

Denis Bećirović predložio rezoluciju o Sutorini: Vratite nam našu zemlju i odbijte prijedlog Vijeća ministara!

Front25.12.14, 13:59h

Denis Bećirović predložio rezoluciju o Sutorini: Vratite nam našu zemlju i odbijte prijedlog Vijeća ministara!
Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje je utvrdilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom novermbra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa Bosne i Hercegovine trajno ostati u sastavu Crne Gore

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović podnio je prijedlog rezolucije o Sutorini kojom traži da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, nutemeljenim i štetnim ocijeni prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore je utvrdilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa Bosne i Hercegovine trajno ostati u sastavu Crne Gore.

 

"Predstavnički dom poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da odbije sadašnji prijedlog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te da ga vrati na ponovno razmatranje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Predstavnički dom smatra da je potrebno osnovati komisiju koja će u narednom periodu konsultirati priznate stručnjake iz oblasti prava, historije, ekonomije, geografije, ali i ostale relevantne stručne osobe koje mogu pomoći u pitanju rješavanja statusa Sutorine", naveo je u prijedlogu rezolucije zastupnik Bećirović.

 

On je predložio da Predstavnički dom traži od Vijeća ininistara i Predsjedništva da prilikorn pregovora o državnoj granici uvaže činjenicu da Crna Gora ne može dokazati vlasništvo nad Sutorinom, jer je u Ustavu Federativne Narodne Republike Jugoslavije, od 31. januara 1946. godine, u članu 12, navedeno da se republičke granice mogu mijenjati samo pod uslovom da to Narodna skupština Federativne Narodne Republike Jugoslavije ratificira na saveznorn nivou i uz saglasnost republika.

 

Kako je obrazložio, rezoluciju je podnio imajući u vidu da Predstavnički dom PS BiH smatra da je pitanje Sutorine izuzetno važno za budućnost Bosne i Hercegovine, shvatajući značaj direktnog izlaska Bosne i Hercegovine u međunarodne vode, te uvažavajući potrebu da Bosna Hercegovina trajno regulira pitanje državne granice sa Crnom Gorom, kao i podržavajući napore da se objektivno utvrde pravne, historijske, geografske, ekonomske i druge činjenice u vezi sa Sutorinom.

 

Prijedlog rezolucije dostavljen je na osnovu člana 167. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i bit će upućen u daljnu proceduru što podrazumijeva izjašnjavanje parlamentarnih radnih tijela, ali i samog Predstavničkog doma PS BiH.

 

(AA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!