1. TEST
U duboku staklenu posudu ili čašu natočite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i promatrajte što se događa.
- Svježe jaje u potpunosti će potonuti i 'zalijepiti' se za dno
- Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini
- jaja koja plutaju na površini vode rizična su za konzumaciju i zato ih radije ne koristite.
2. TEST
Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jaja.
- Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo biti friško i dobro za konzumaciju
- Ako se iz jaja jasno čuje bućkanje, ono je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
3. TEST
Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjur. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjur i promotrite njegov izgled.
- Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostaje okupljen oko njega jaje je svježe.
- Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjuru jaje je starije, ali još uvijek dobro za konzumaciju.
- Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjuru jaje je najvjerojatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.
(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook