ZABRINJAVAJUĆE PORUKE

Desničari traže da se Holandija 'očisti od džamija'

Hronika02.12.14, 14:07h

Desničari traže da se Holandija 'očisti od džamija'
olandska desnica traži da se zemlja "očisti od džamija" uslijed sve žešćih prepirki oko integracije muslimanskih i turskih manjina.

Poziv na zatvaranje svih džamija je zaiskrio tokom parlamentarne rasprave, a uputio ga je Machiel de Graaf iz protuimigrantske i protuislamske Stranke za slobodu (PVV), javlja Hurriyet.

 

Naglašavajući da će Holandija biti bolja bez džamija, zastupnik je ponovio stav stranke: "Mi želimo pročistiti Holandiju od Islama".

 

-Osim što nisu integrirani u holandsko društvo i odbijaju biti asimilirani, muslimani koji žive u zemlji prijete holandskom identitetu i kulturi jer se češće rađaju - rekao je.

 

Socijaldemokrati su opaske dočekali sa snažnom kritikom.

 

Laburist (PvdA) Roos Vermeij je od desničara zatražio da povuče svoje riječi, a zastupnik Demokrata 66 (D66) Sten van Weijenberg je upozorio da su njegove izjave opasne.

 

Turska manjina je u posljednjim mjesecima pojačala svoju aktivnost u Holandiji zbog čega je optužena da se "suviše fokusira na promociju turskog i islamskog identiteta".

 

Spor je izazvao ostavke dvojice zastupnika turskog porijekla iz laburističke stranke PvdA, piše Hurriyet, prenosi Index.hr.

 

 

(FENA/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook