Gaf američkog predsjednika

Obama pogrešnom čovjeku čestitao Dan državnosti BiH!

Front29.11.14, 20:18h

Obama pogrešnom čovjeku čestitao Dan državnosti BiH!
Američki predsjednik Barack Obama čestitao je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću Dan državnosti BiH 25. novembra te izrazio očekivanje da ova zemlja nastavi euroatlantske integracije, premda Ivanić kao i svi drugi srpski dužnosnici ne priznaju taj datum kao državni praznik, a ulazak u NATO uvjetuju ulaskom Srbije u savez.

 

 


Na službenoj internetskoj stranici Predsjedništva BiH tek je u petak objavljeno pismo američkog predsjednika, a mediji u BiH u subotu su ocijenili taj potez diplomatskim apsurdom i gafom.

 

'Poštovani gospodine predsjedniče, iznimno mi je zadovoljstvo čestitati Vama i građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti, 25. novembra', stoji u Obaminu pismu Ivaniću koji trenutačno predsjeda tročlanim državnim vrhom.

 

Obama je opetovao snažnu potporu svoje zemlje bosanskohercegovačkoj euroatlanstkoj budućnosti.

 

Ivanić, srpski član BiH Predsjedništva, nije nazočio nedavnom prijamu u povodu Dana državnosti koji su u Sarajevu organizirali njegov hrvatski i bošnjački kolega u državnom vrhu Dragan Čović i Bakir Izetbegović u spomen na prvo zasjedanje zemaljskog antifašističkog vijeća BiH (ZAVNOBIH) koje je 25. studenog 1943. održano u Mrkonjić Gradu.

 

'Moje mišljenje je da sve dok se ne donese zakon o državnim praznicima na razini BiH nema temelja da se bilo koji dan obilježava i s tog stajališta ja ne vidim temelj za obilježavanje 25. novembra', rekao je nedavno Ivanić.

 

On se i vrlo jasno odredio da članstvo BiH u NATO savezu isključivo ovisi o potezima Srbije u tome pravcu.

 

'Moj stav je da se o NATO-u može razgovarati tek kad Srbija uđe u taj savez', kaže Ivanić.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook