SRAMOTNO/ A znate li koliko sve to košta bh. građane?!

Zašto padaju najveće presude pred Sudom BiH: Hapsi, pa šta bude!!!

Hronika28.10.14, 13:17h

Zašto padaju najveće presude pred Sudom BiH: Hapsi, pa šta bude!!!
Opet se, po ko zna koji put u zadnih par godina, pokazalo da domaći tužioci nisu spremni za hvatanje u koštac sa velikim sudskim slučajevima... Spektakularne akcije SIPA-e završavaju kao ćorci, a najveće sudske presude ruše se kao kule od karata. A znate li koliko sve to košta bh. građane?!

 

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

U medijima je kao bomba odjeknula vijest da je u okviru akcije "Gibraltar" uhapšeno devet osoba iz vrha bh. marketinškog svijeta i uglednih domaćih kompanija, optuženih za organizovani kriminal i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima. Međutim, nakon samo dva dana, već pri prvim potezima Tužilaštva BiH, cijela akcija je pala na ispitu.

 

Opet se, po ko zna koji put u zadnih par godina, pokazalo da domaći tužioci nisu spremni za hvatanje u koštac sa ovakvim i sličnim velikim slučajevima. Nakon niza nepravilnosti koje su isplivale već na prvom ročištu, Sud BiH, očekivano, optuženima nije odredio pritvor, te Tužilaštvo oštro upozorio da odbrani, pa čak ni Sudu BiH, nisu dostavljani dokazi protiv optuženih. A onda su u medijima započela prepucavanja na relaciji Tužilaštvo BiH - Sud BiH...

 

Da ovo nije jedini slučaj u kojem je Tužilaštvo "zabrljalo" govori i spektakularno hapšenje početkom septembra i još jedna velika policijska akcija nazvana "Meso". Tada su uhapšeni dopremijer Federacije Jerko Ivanković Lijanović, njegova braća Jozo i Slavo, ministar privrede Milorad Bahilj, te knjigovođa Mirko Galić. Nakon žalbe advokata, svima im je ukinut pritvor, sasvim slučajno, na isti dan kad je bilo zakazano ročište za određivanje pritvora uhapšenim u akciji "Gibraltar".

 

Prije njih, sredinom septembra, iz pritvora je puštena još jedna 'zvijerka' čije je hapšenje glasovito propraćeno od strane SIPA-e i Tužilaštva BIH - direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, koji se tereti za niz koruptivnih krivičnih djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH. No, za sve to Čaušević se danas brani sa - slobode.

 

Spektakularno hapšenje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, pa potom oslobađanje, pretvorilo se u cirkus koji je sad već sramota i pominjati.      

 

A ŠTA JE SA PRESUDAMA: Međutim, to je samo dio javašluka koja prati rad domaćih sudskih i policijskih organa... Jer, ne padaju samo policijske akcije, padaju i velike presude nakon višemjesečnih, pa čak i  višegodišnjih sudskih procesa. 

 

Podsjećamo, Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu za terorizam Harisu Čauševiću. Sud BiH, inače, maksimalnu kaznu od 45 godina zatvora Čauševiću je izrekao krajem prošle godine.

 

Naravno, ovaj proces nije jedini koji je pred državnim sudom “pao” zbog, kako kažu stručnjaci, nepravilnosti tokom postupka, ali i nepripremljenosti u Tužilaštvu. Prije samo nekoliko mjeseci ukinuta je presuda Zijadu Turkoviću i njegoviu saradnicima, a proces vraćen na početak.

 

Haris Čaušević

Kada se ukine presuda i vrati na ponovno odlučivanje postupak počinje ispočetka i troškovi koji su postojali u toku prvostepenog postupka se, uslovno rečeno, dupliraju. U toj situaciji građani plaćaju advokate po službenoj dužnosti, provođenje svih radnji od strane tužilaštva, dolazak svjedoka i vještaka, a ako su optuženi u pritvoru, plaćaju i njihov boravak u pritvoru. Ako je u predmetu više optuženih, onda se to sve još umnožava.

Nakon ovako velikog broja spornih situacija koje su se dogodile u kratkom vremenskom roku, ne morate biti stručnjak da shvatite da nešto ne štima u pravosudnom sistemu. U potrazi za razlozima ovakvih odluka, potražili smo odgovore kod sarajevskih advokata, te ih upitali koji su sve propusti doveli do toga da velike i značajne presude Zijadu Turkoviću i Harisu Čauševiću budu ukinute.

 

- Konkretno u ova dva krivična predmeta radilo se o povredama prava odbrane koje su za posljedicu imale ukidanje presuda. U predmetu protiv Zijada Turkovića u toku prvostepenog postupka odbrane optuženih su bile ograničene prilikom ispitivanja svjedoka na način da im predsjednik sudskog vijeća nije dozvolio da postavljaju pitanja „u korist vlastitih tvrdnji“ (što je Zakonom o krivičnom postupku BiH izričito dozvoljeno). Nakon što im je zabranio, predsjedavajući vijeća im je rekao da iste te svjedoke mogu ponovo pozvati i tada im postaviti takva pitanja. Međutim, kada su odbrane poslale zahtjev za zaslušanje tih svjedoka, predsjedavajući vijeća je to odbio. Dakle radi se o gruboj povredi prava odbrane koja je mogla biti spriječena da se postupalo u skladu sa zakonskim odredbama - pojasnila je za DEPO Portal sarajevska advokatica Sabina Mehić  te dodala da je povreda krivičnog postupka učinjena već u trenutku kada predsjedavajući vijeća nije dozvolio postavljanje pitanja koja su zakonom dozvoljena, a potom je napravljena i nova povreda kada im nije dozvoljeno da pozovu svjedoke za koje im je rečeno da će moći pozvati.

 

- Ovo je česta praksa u sudovima u BiH – tvrdi Mehić i objašnjava da je u predmetu Harisa Čauševića, također, povrijeđeno pravo odbrane na način da odbrani nisu dostavljeni svi dokazi, a izričita obaveza tužilaštva je da odbrani dostavi sve dokaze, kako one koji prate optužnicu, tako i sve druge dokaze u tužilačkom spisu.

 

A KOLIKO SVE TO KOŠTA: Međutim, jedna od veomoa bitnih stavki ovih ponovljenih suđenja je i cijena istih, obzirom da sam sudski proces građane BiH košta mnogo, a njegovim ponavljanjem, troškovi se dupliraju. Evo primjera:

 

Zijad Turković_suđenje

O ogromnim troškovima suđenja Zijadu Turkoviću govorio je i njegov advokat, Fahrija Karkin: "Sudske plate, pa plate mnogobrojnog osoblja koje poslužuje Vijeće, zatim troškovi sudskih vještaka kojih je bilo preko 20, pa onda svjedoka Tužilaštva - 150, svi su tražili neke dnevnice. Svi su advokati branili po službenoj dužnosti, a svaki od optuženih imao je po dva advokata. To su ogromni troškovi. Najmanje dva miliona".

- Kada se ukine presuda i vrati na ponovno odlučivanje postupak počinje ispočetka i troškovi koji su postojali u toku prvostepenog postupka se, uslovno rečeno, dupliraju. U toj situaciji građani plaćaju advokate po službenoj dužnosti, provođenje svih radnji od strane tužilaštva, dolazak svjedoka i vještaka, a ako su optuženi u pritvoru, plaćaju i njihov boravak u pritvoru. Ako je u predmetu više optuženih, onda se to sve još umnožava. Reći ću vam samo da, u skladu sa advokatskom tarifom, izlazak advokata po službenoj dužnosti na jedno ročište pred Sudom BiH na Odjelu za organizovani kriminal iznosi 600 KM kada izađe prvi put, a svaki naredni put, koliko god da suđenje traje, izlazak na ročište je 300 KM. Ukoliko se optuženi nalazi u pritvoru, ovaj iznos se uvećava za još 10% - kazala je Sabina Mehić.

 

O ogromnim troškovima suđenja Zijadu Turkoviću govorio je i njegov advokat, Fahrija Karkin, u intervjuu koji je svojevremeno da za Oslobođenje:

 

- Sudske plate, pa plate mnogobrojnog osoblja koje poslužuje Vijeće, zatim troškovi sudskih vještaka kojih je bilo preko 20, pa onda svjedoka Tužilaštva - 150, svi su tražili neke dnevnice. Svi su advokati branili po službenoj dužnosti, a svaki od optuženih imao je po dva advokata. To su ogromni troškovi. Najmanje dva miliona – kazao je Karkin, te objasnio da će se ti troškovi uduplati ponovnim suđenjem.

 

Dakle, ponovljeno suđenje je pravi luksuz koji ide preko leđa bh. građana, ali, kako se čini, kod nas to postaje praksa.

 

A GDJE ZAISTA LEŽI PROBLEM: Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac smatra da odgovore zbog čega sudski postupci budu vraćeni na ponovni postupak treba tražiti u pravosuđu:

 

- To mora stvarno, prije svega, dati sud koji je donio takvu odluku, a s druge strane Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Ako smo potrošili toliko para poreskih obveznika, i na kraju će ispasti da tu nije ništa bilo, onda mora neko i za to odgovarati - jer ovo je preozbiljno da bi bilo ovako neozbiljno u konačnici – istakao Pećanac u razgovoru za Radio Slobodna Evropa.

 

Ali gdje zaista leži problem? Očito je da proces zapinje na relaciji istražni organi – Tužilaštvo, ali i na relaciji Tužilaštvo – Sud.

 

Iako je novi Zakon o kaznenom postupku BiH uredio mogućnost da vanraspravno vijeće može da se upušta u ocjenu činjeničnog stanja, prikupljenih dokaza i navoda iz optužnice, to se, nažalost, vrlo rijetko dešava, tako da imamo ove slučajeve da se olako optuži, da se olako potvrdi optužnica, da se uđe u postupak 

 

Nekadašnji sudija i bivši član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak vjeruje da je najveći problem u činjenici da reforma krivičnog zakonodavstva nije urađena kako treba. Reformom se, naime, proces istrage prenio na Tužilaštva:

 

- Problem je što naša tužiteljstva nisu osposobljena ni tehnički, ni kadrovski, ni stručno da provode proces istrage, a istraga je, kad je riječ o kaznenom postupku, na neki način ključ za odnošenje pravilnih odluka od strane sudskih vijeća – kazao je Zubak za Radio Slobodna Evropa, te dodao da je drugi problem što sudovi ne ulaze u kritičko razmatranje potvrđivanja optužnica:

 

- Iako je novi Zakon o kaznenom postupku BiH uredio mogućnost da vanraspravno vijeće može da se upušta u ocjenu činjeničnog stanja, prikupljenih dokaza i navoda iz optužnice, to se, nažalost, vrlo rijetko dešava, tako da imamo ove slučajeve da se olako optuži, da se olako potvrdi optužnica, da se uđe u postupak – pojašnjava Zubak.

 

Da je bitno da se tužioci studioznije pripremaju za suđenje i detaljnije sprovode istragu, zakonito prikupljaju dokaze i provode istražne radnje, smatra i Sabina Mehić, ali dodaje da je sud taj koji potvrđuje optužnice, koji vodi postupak i dozvoljava ili ne dozvoljava ponašanje i postupanje tužilaštva u toku postupka, te u velikoj mjeri može uticati na zakonito vođenje postupka.

 

Da li nakon svega možemo očekivati reakciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća?!

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook