ZAVRŠENA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDP BIH

LAGUMDŽIJA: Svi članovi SDP-a mogu biti izabrani za predsjednika, osim mene

Front20.10.14, 21:34h

LAGUMDŽIJA: Svi članovi SDP-a mogu biti izabrani za predsjednika, osim mene
Zlatko Lagumdžija ostaje predsjednik SDP-a. On je nakon maratonske sjednice Predsjedništva ove stranke najavio održavanje vanrednog kongresa, te da su sve ostavke stopirane

 

Oko ponoći je, kako javlja "Avaz", završena press konferencije u SDP-u na kojoj se, nakon devet i pol sati sjednice Predsjedištva ove stranke, novinarima obratio Zlatko Lagumdžija. On je kazao da je na sjednici Predsjedništva jedan od zaključaka bio da se predloži Glavnom odboru SDP-a, koji je zakazan za subotu, održavanje vanrednog kongresa ove stranke. Lagumdžija je pojasnio da je razlog što se ide na vanredni, a ne na redovni kongres, želja da se na brži način izabere novo rukovodstvo stranke.

 

Između ostalog, rekao je da su članovi Predsjedništva svjesni činjenice pred kakvom odgovornošću su se našli ali i da poraz na izborima nije nešto za čime treba previše žaliti.

 

"Svi članovi SDP-a imaju pravo da budu birani za članove Glavnog odbora i predsjednika SDP-a. Jedini član koji to neće biti sam ja. Na Kongresu će delegati izabrati predsjednika i Glavni odbor. Svi kandidati za predsjednika SDP-a će biti dužni da napišu plan kako misle voditi SDP, kako vide rad i konsolidaciju partije. Pozivamo druge političke partije da što je moguće prije primjene izborne rezultate", kazao je Lagumdžija.

 

Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać su zaduženi da naprave radnu verziju Statuta o kojem će Glavni odbor raspraviti u subotu.  

 

Negirao je da u SDP postoje dvije suprostavljene frakcije, te među članovima Predsjedništva nije bilo dilema oko toga da li treba redovni ili vanredni Kongres.

 

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle i član Glavnog odbora je oko 22 sata napustio sjednicu. Saznajemo da se na sjednici koju vodio Zlatko Lagumdžija vodila žestoka rasprava, te da je to najvjerovatniji razlog zašto je Imamović napustio sjednicu i uputio se prema Tuzli. Imamović o razlozima svog napuštanja sjednice zasad nije htio govoriti pred novinarima.

 

Podsjećamo, odmah nakon izbornog debakla krenula je kriza odnosa u SDP-u. Nekoliko istaknutih kadrova ove stranke je odmah podnijelo ostavke (Nikšić, Hadžić), drugi su ih najavljivali, krenule su i unutrašnji sukobi i optužbe. Predsjednik Lagumdžija se našao pod veliki pristiskom da podnese ostavku, ali on je to zasad odbio, izjavivši za medije kako je njega izabrao Kongres, te da samo njemu i odgovara. Istovremeno, unutar SDP-a započela je bitka za poziciju novog predsjednika ove velike partije.

 

Za subotu je najavljena sjednica Glavnog odbora na kojem se treba donijeti odluka o održavanju kongresa partije, te da li će to biti redovni ili vanredni kongres.

 

(Avaz/DEPO Portal/Photo: Avaz)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook