Svježi sir i čokolada odličan su desertni par, koji možete pripremiti u obliku torti za svečane događaje ili kada jednostavno želite počastiti sva svoja osjetila finim kolačem. Združite ove slatke favorite u jednu neodoljivu kombinaciju koja se brzo priprema, i još brže jede.
Sastojci za podlogu:
150 grama prhkih keksa s maslacem
100 grama maslaca
1 čajna kašičica šećera u prahu
Krema:
300 grama čokolade za kuhanje
200 grama sira mascarpone
200 grama svježeg kravljeg sira
200 grama šećera u prahu
250 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Usitnite kekse i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Obložite kalup za pečenje torti papirom, pa na njega položite podlogu od keksa i maslaca.
Kekse možete usitniti u blenderu, mlincu za kafu i orahe, ili ih položiti u vrećicu, pa 'istući' razvijačem za tijesto dok ne dobijete slatki prah.
2. Mikserom istucite vrhnje za šlag, dodajte mascarpone i svježi sir, šećer u prahu, te omekšanu (ne i vruću!) čokoladu. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa ju prelijte na podlogu od keksa.
3. Ostavite ovako pripremljenu tortu od sira u frižideru na nekoliko sati da se smjesa stvrdne.
4. Od čokolade možete napraviti i glazuru te je preliti preko torte, a slasne kriške poslužiti i uz komadiće omiljenog voća i komadiće oraha, lješnjaka ili badema.
TRIK PLUS
Kalup za tortu možete obložiti tankim čokoladnim napolitankama kako bi dobili još slasniju kreaciju od čokolade.
(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook