I to je moguće

Uz ove trikove manje ćete čistiti nakon kuhanja

Auto & Dom24.09.14, 08:23h

Uz ove trikove manje ćete čistiti nakon kuhanja
Kuhanje je mnogima omiljeni hobi koji ih opušta, ali rijetko se kome sviđa onaj drugi dio posla – spremanje nakon pripremanja hrane.

 


Mirisi hrane šire se kuhinjom, potrudili ste se pripremiti zdrav obrok, okupili ste porodicu i zajedno uživali u ručku, a sada sve to treba i počistiti. Čak i ako se dogovorite da ovaj uteg svaki put padne na drugog člana porodice, uz male trikove ljubitelja čišćenja i organizacije (ima i takvih) imat ćete manje posla pa ih svakako vrijedi isprobati.


Začini i sitni sastojci


Uzmite komad papira za pečenje i na njega smjestite sve začine i slične sastojke koje planirate koristiti. Tako ćete poslije jednostavno baciti papir u smeće i spriječiti da se prosipaju po radnoj površini.


Kapanje ulja i masna boca


Bez obzira na to koje ulje volite koristiti prilikom kuhanja, svaka će se boca s vremenom zamastiti zbog kapanja. Da biste to spriječili, omotajte komad papirnatog ručnika i povežite ga gumicom za domaćinstvo. Papir će spriječiti da kapi ulja skliznu niz bocu i zamaste je, a povremeno ga zamijenite.


Nezgoda u kuhinji


Nemoguće je spriječiti neke nezgode u kuhinji i svaki istinski ljubitelj kuhanja priznat će da je barem jednom razbio čašu ili tanjir. Na kraju se ispostavlja da je najveći problem pokupiti sitne krhotine stakla. U tome će vam pomoći obična kriška kruha kojom ćete brzo pokupiti sve komadiće stakla. Samo dobro pritisnite kruh o površinu, piše Reader's Digest.


Zaštitite omiljeni recept


Ako kuhate prema nekom receptu koji ste isprintali ili zapisali na papir, stavite na njega prozirni poklopac da ga zaštitite od mrlja i masnoće. Druga opcija je da ga plastificirate, umetnete u registrator s plastičnim omotima ili čak brzinski presvučete običnim selotejpom.


Ostaci hrane na jednom mjestu


Da biste što prije počistili kuhinju, odvojite malo vremena i obavite nešto i tokom kuhanja. Sve otpatke, poput kore krompira, mrkve ili ljuske jajeta, stavljajte u jedan lonac ili - još bolje - ambalažu namirnica koje koristite za kuhanje. Poslije sve to samo morate baciti.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook