VELIKI PROJEKAT ZA OČUVANJE KULTURNOG NASLIJEĐA

Počinje digitalizacija arhiva Nacionalne i univerzitetske biblioteke i Historijskog muzeja BiH

Kultura17.08.14, 17:31h

Počinje digitalizacija arhiva Nacionalne i univerzitetske biblioteke i Historijskog muzeja BiH
Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa ima za cilj da donacijom najsavremenije tehnike i softwera spriječi dalje zanemarivanje, propadanje i uništavanje bogatog kulturno-historijskog nasljeđa BiH i u direktnoj saradnji sa institucijama kulture omogući očuvanje istih

                       

Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, najavljuje početak velikog projekta - digitalizacije kulturno–historijskih materijala Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine i novine Oslobođenje.

    
Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa ima za cilj da donacijom najsavremenije tehnike  i softwera  spriječi dalje zanemarivanje, propadanje i uništavanje bogatog kulturno-historijskog nasljeđa BiH i u direktnoj saradnji sa institucijama kulture omogući očuvanje istih.


Inicijalna donacija je omogućena u periodu od tri godine.


Svečanoj promociji i najavi projekta prisustvovat će dr. James Lyon, historičar i osnivač Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa, mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica za projekat za digitalizaciju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, i Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH

 

Ovom događaju će također prisustvovati i izvršni direktor Fondacije Christopher Bennett, direktorica za razvoj dr. Valery Perry i tehnički direktor Jim Marshall.


Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa je interdisciplinarna platforma čiji je fokus na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa regiona.


Fondacija je stvorena kao odgovor na višedecenijski zanemarivanu potrebu da se očuvaju i promovišu kulturni identiteti svih naroda i etničkih i religijskih grupa regiona, kao i da se time omogući povezivanje sa lokalnim, regionalnim i internacionalnim obrazovnim, istraživačkim i kreativnim centrima.

 

(DEPO PORTAL/BLIN ,MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook