SAMO 'LUDE' KRAVE PRIJETE S CESTE

Hit ljetovanje za Bosance: Savršene pješčane plaže, a cijene manje nego u Sarajevu

Zabava16.08.14, 12:42h

Hit ljetovanje za Bosance: Savršene pješčane plaže, a cijene manje nego u Sarajevu
Nije Jadran u Hrvatskoj nego u Draču, gradu koji je oko 400 kilometara udaljen od Sarajeva i u kojem ćete naprosto uživati


Albanija je ove godine hit ljetovalište za veliki broj bh. građana, piše novinska agencija Patria. U to smo se uvjerili na licu mjesta. Oni koje smo sreli da plažama kažu da ovo nije bila laka odluka, jer kada su im predlagali ljetovanje u Albaniji, uglavnom su prvo pomišljali na izreku „razvijen ko albanski turizam, a drugo jer je Albanija i dalje za nas nepoznanica.


Tako smo i mi htjeli da vidimo kakvo je to albansko more, a da nije Jadran u Hrvatskoj nego u Draču, gradu koji je oko 400 kilometara udaljen od Sarajeva i u kojem ćete naprosto uživati. Albansko more nije ni blizu onog „našeg“ u Hrvatskoj. U gradu koji je 33 kilometra udaljen od Tirane sa stotinjak hiljada stanovnika možete pronaći apsolutno sve.


Bosanske restorane i hotele koji su prilagođeni isključivo nama, a cijene niže nego u Ferhadiji. Ćevapi 6 KM, kafa 1 KM, sok 2 KM, pivo 2 KM, burek 2 KM, a na plažama na kojima nema gužve sve više Sarajlija, Goraždaka, Tuzlaka... Na smještaju se može uštedjeti u odnosu na nam susjede Hrvate itekako.

 

plaza-drac2


Hoteli sa 3* koji su smješteni uz samu plažu za dvije osobe sa doručkom koštaju 35 eura, a privatni smještaji od 5-15 eura po osobi. Na plažama bez gužve, za nas malo neobično, ali navikli smo se i da nema galame i pretis lonaca, iako je trebalo vremena. Drač je grad koji se svakodnevno gradi. Novi hoteli, restorani, ali i turisti koji sve više dolaze okupiraju restorane i šetališta 24 sata.

 

plaza-drac


Ipak, veliki minus za ovo odredište je put do Jadranske obale u Albaniji je uistinu baš to. Vožnje ni manje ni više nego 10 sati, kako zbog daljine, a tako i zbog loših puteva kroz istočnu Bosnu, a potom i gužva kroz albanske gradove. Nije tolika gužva ni od automobila ni ljudi koji ne poštuju znakove niti kakva pravila, koliko su neoprezni biciklisti, ali i „lude“ krave koje su najveća opasnost i koje izgleda samo vrebaju da slete s ceste.


No, pješčane plaže, super vrijeme, povoljne cijene i nevjerovatan smještaj za malo novca će nas sigurno ponovo vratiti u ovaj grad. Ostavili smo na znanje živopisnim Albancima da nauče poneku riječ bosanskog, a pogotovo englaskog, jer nekad se prave da ništa ne razumiju baš ko Englezi. Ko je zakasnio s ljetovanjem i želi izbjeći gužvu Jadrana, Drač je mjesto za to.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook