ŽESTOKA REAKCIJA NAČELNIKA ILIDŽE NA SAOPŠTENJE AUTOCESTA FBiH

Memić: Nisam ja komunistički sluga niti Lagumdžijin hamal pa da mogu da me ucjenjuju

Front27.05.14, 16:42h

Memić: Nisam ja komunistički sluga niti Lagumdžijin hamal  pa da mogu da me ucjenjuju
Zulumčari su oni koji misle da silom i ucjenama mogu komunicirati sa demokratski izabranim predstavnicima vlasti na lokalnom nivou. Nisam ja komunistički sluga niti Lagumdžijin hamal - naveo je danas u saopćenju za javnost načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, reagirajući na saopćenje JP Autoceste FBiH

- Općinskog načelnika bira narod i ne mogu mu naređivati “nikakvi” inspektori kojima naređuje “nekakav” premijer da krši zakon. Inspektoru je dato na uvid i isti je utvrdio da je po zahtjevu JP Autocesta FBiH za period od 2011. do 2013. godine Općina na trasi koridora 5 C LOT 3 A 3 B I LOT 2A uz angažovanje službenika nadležne općinske službe ukupno obradila, provela postupak i donijela rješenja za 440 predmeta te isto toliko provela posebnih postupka određivanja naknade što je rezultiralo sa više od 400 zaključenih sporazuma o naknadi, što kad se sve sabere daje cifru od 800 rješenih postupaka - naveo je Memić.

 

Nadalje, vezano za obustavu eksproprijacije Memić naglašava da treba istaknuti da je na području općine Ilidža ista završena u procentu više od 99 posto, tako da nije bilo smetnji da Autoceste započnu sa izgradnjom, a posebno jer su isti uvedeni u posjed eksproprisanih nekretnina.

 

- Tačno je da sam ja kao općinski načelnik naredio da se zastane s preostalim postupcima jer sam insistirao da se zaštiti preostali korisnici nekretnina kao što je Zemljoradnička zadruga “Ilidža”, jer u istoj radi i od iste zavise desetine porodica i normalno je da se za uloženo i izgrađeno mora isplatiti naknada po svim važećim zakonima. Svi mediji su objavili paušalne izjave Ensada Karića, direktora JP Autocesta FBiH, ne ulazeću u suštinu i srž problema, da sam obustavio odnosno naredio obustavu eksproprijacije na području Sarajevske zaobilaznice, te tako doveo Grad Sarajevo doveo u saobraćajnu blokadu, što je notorna laž. Svako može dolje na licu mjesta otići i vidjeti da se na području općine Ilidža nesmetano gradi koridor,a ukoliko ova država utvrdi da ja ja kršim zakon neka me ukloni. Radije ću podnijeti ostavku nego pristati na ucjene ovakve vrste - poručio je Memić.

 

Tvrdi da su imenovani, zajedno s njihovom inspekcijom donijeli uredbu da ne plaćaju državnu imovinu, što ne znači da nisu dužni obeštetiti one koji su bili korisnici zemljišta i koji su ulagali u zemljište i onih "koji su od svojih usta odvajali da bi sad došao neko da ih pljačka".

 

- Pomenuta gospoda je rekla da će podnijeti krivičnu prijavu protiv mene, zahvaljujem im, i ponovo “naređujem” službi da ništa po tom pitanju ne radi dok sud ne donese odluku ko je u pravu. Posebno napominjem da je Zakonom o eksproprijaciji ostavljena mogućnost da prije bilo kakvog pokretanja postupka kod općine, JP Autoceste FBIH mogu i bili su dužni se sporazumjeti odnosno direknto kupiti, putem ugovora kod notara predmetne nekretnine od njihovih sadašnjih vlasnika Neka izvole gospoda to uraditi mimo općine jer mi nećemo učestvovati u tome, niti da služimo kao izgovor za nemogućnost poštivanja obećanih rokova, izgradnje koridora, jer je Općina Ilidža, rješila 99 posto posla i time ispoštovala zakonski rok eksproprijacije dok JP Autoceste nisu u stanju završiti svoj dio posla. Bilo bi jako korisno pozvati istražne organe da se pozabave njihovim načinom rada - naveo je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook