PISMO OGORČENOG BH. GLEDATELJA

Treba li ovakve javne emitere ukinuti: Kako su BHT i FTV pali na vanrednom ispitu - sramite se!

Front16.05.14, 17:16h

Dok u cijeloj državi bjesne poplave kakve se ne pamte u postratnoj BiH, na većini TV kanala u našoj zemlji uredno vladaju turske sapunice... Ali ono što je još gore - ništa drugačije nije ni na bh. javnim emiterima. Čitalac DEPO Portala na našu adresu uputio je ogorčeno pismo u kome analizira kako su domaći javni emiteri besramno pali na još jednom (vanrednom) ispitu

javni bh. emiteri tokom poplava u BiH I dok u skoro čitavoj zemlji u posljednja dva dana vladaju poplave, nezabilježene u novijoj historiji BiH, na većini TV kanala u našoj zemlji uredno vladaju turske sapunice. Dok se narod bori sa posljedicama poplava, a dok mnogi od njih tek očekuju plavni val, skoro nijedna TV stanica u BiH nije imala vanredni cjelodnevni ili barem vanredni program u trajanju od nekoliko sati, u potpunosti posevećen aktuelnim prirodnim nepogodama. Zato, s druge strane, redovno pratimo događaje raznih Murata, Ajši i njima sličnih izmišljenih turskih likova.

Dok se narod bori sa posljedicama poplava, a dok mnogi od njih tek očekuju plavni val, skoro nijedna TV stanica u BiH nije imala vanredni cjelodnevni ili barem vanredni program u trajanju od nekoliko sati, u potpunosti posevećen aktuelnim prirodnim nepogodama. Zato, s druge strane, redovno pratimo događaje raznih Murata, Ajši i njima sličnih izmišljenih turskih likova.

Kao i mnogo puta do sada, obraz bh. medija osvjetlale su lokalne TV stanice koje su svojim ograničenim sredstvima redovno građane informirale o posljedicama poplava. Za to vrijeme, na većini javnih, ali i privatnih televizija, pa i onih koji pokušavaju sebe prodavati kao moderne informativne kanale, tokom jučerašnjeg dana većinu vremena mogli smo gledati turske sapunice. Izuzimajući nekoliko vanrednih vijesti, bh. televizijski mediji do udarnih večernjih termina ni trunku pažnje nisu posvećivali patnji bh. građana.

Za to vrijeme, lokalne TV stanice su imale svoje reportere sa skoro svih teže ugroženih lokacija, bilo da se radilo o živim i telefonskim javljanjima ili snimljenom materijalu. Naravno, u večernjim terminima većina televizija je svoje redovne informativne programe podredila vijestima sa terena, gostovanjima zvaničnika i slično, sve kako bi opravdali svoju profesionalnu nemoć. Međutim, to ih ne spašava od opravdanog gnjeva građana, koji nisu imali prave informacije sa terena i nisu znali kako da se postave prema aktuelnoj situaciji. Gnjev je u potpunosti opravdan, jer isti ti građani većinom redovno plaćaju RTV taksu, a zauzvrat, ne dobijaju informacije koje su im potrebne.

Radi kašnjenja plavnog vala, obraz bh. javnih emitera jedino je danas osvjetlala Radio televizija Republike Srpske, koja je svoj današnji program podredila praćenju aktuelne situacije sa poplavljenih terena, pa se tako skoro svaki sat sa ove televizije obavještava javnost i građanstvo o aktuelnim dešavanjima. Drugi dan masovnih poplava u BiH opet su redovno pratile lokalne TV stanice, koji su prenošenjem informacija sa terena pomogli spasiocima u nadljudskim naporima spašavanja ugroženog stanovništva.

Poraz bh. televijzijskog medija je i nekako objašnjiv od strane privatnih televizijskih kanala, koji, iako imaju dobru pokrivenost TV signalom, ipak imaju problema sa finansiranjem svog rada. Ali, koliko god to željeli, nikako ne možemo opravdati ostale javne emitere u našoj zemlji, pogotovo Federalnu televiziju. Kako su u posljednje vrijeme potrošili lijepu svotu budžetskih para na šminkanje svog TV studija, ali i na šminkanje svojih voditeljica, čelnici ove televizije, osim redovnih informativnih emisija, nisu ni sekundu vanrednog programa posvetili teškoj situaciji u kojoj se nalazi hiljade građana BiH.

Koliko god to željeli, nikako ne možemo opravdati ostale javne emitere u našoj zemlji, pogotovo Federalnu televiziju. Kako su u posljednje vrijeme potrošili lijepu svotu budžetskih para na šminkanje svog TV studija, ali i na šminkanje svojih voditeljica, čelnici ove televizije, osim redovnih informativnih emisija, nisu ni sekundu vanrednog programa posvetili teškoj situaciji u kojoj se nalazi hiljade građana BiH.

Međutim, i bez razloga na veliku štetu koju poplave ostavljaju iza sebe, kao i ljudske žrtve, voditeljica sinoćnjeg Dnevnika D na Federalnoj televiziji nije odoljela a da ne upita državnog ministra komunikacija Damira Hadžića o tome kada će se javnim emiterima povećati minute sponzorskih reklama. Pitanje je postavljeno isto kao da u ovih nekoliko dana sunce sija bez prestanka, čime je FTV opet dokazala da ispred interesa građana stavlja svoj interes. Možda u tom pitanju ne bi bilo ništa sporno da glomazni birokratski, ali i produkcijski aparat, u Sivom domu svaki mjesec ne guta milione KM, dok građani Federacije BiH, s druge strane, ne dobijaju kvaliteniji program, nego je on, iz dana u dan, sve gori.

Tako samo kao puka nada ostaje činjenica da će, eventualnim, povećanim budžetom od strane marketinga javnih emitera doći do poboljšanja kvaliteta programa, pogotovo onog obrazovnog, a jedina konkretna činjenica jeste da ćemo na FTV-u i dalje gledati uvozni šou program iz regije, koji će se, bjesomučno, svaki vikend reprizirati.

Doduše, naći će se novca i za neku novu tursku seriju.

Z.B.

(DEPO PORTAL/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook