UZ MALE TEHNIČKE PROBLEME

Program otvaranja Vijećnice završen 3D mapping projekcijom

Arhiva09.05.14, 21:32h

Animiranim performansom na zgradi Vijećnice u čast obnove i ponovnog otvaranja ovog simbola kulture i znanja večeras je završena zvanična svečanost otvaranja tog obnovljenog sarajevskog hrama

3g mapping vijecnica

Animiranim performansom na zgradi Vijećnice u čast obnove i ponovnog otvaranja ovog simbola kulture i znanja večeras je završena zvanična svečanost otvaranja tog obnovljenog sarajevskog hrama.

Rad potpisuje tim mladih umjetnika iz BiH okupljenih oko Knap studija. Riječ je o kreativnom uratku koji predstavlja spoj umjetnosti i savremene tehnologije, danas veoma popularne i inovativne tehnike u svijetu, poznate kao 3D video mapping projekcija.

3D mapping projekcija je metoda mapiranja dvodimenzionalne slike na trodimenzionalni plan, a podrazumijeva korištenje kompjuterske grafike i vrhunske tehničke opreme.

Tehnikom mapiranja se, zapravo, poigrava sa percepcijom gledalaca projiciranjem složenih grafičkih struktura, te zanimljivim dinamičkim efektima i optičkim iluzijama objekt pretvara u nešto sasvim drugačije.

Na realizaciji ovog projekta predano je radilo sedam mladih umjetnika podijeljenih u dva tima.

Priliku da svoje znanje i vještine pokažu dobili su: Adis Kutkut aka Billain i Sloven Anzulović aka Slo - muzika, dok su drugi tim koji se bavio kreativom, dizajnom, 2D i 3D animacijama i video produkcijom sačinjavali Sandin Međedović, Davor Vidović, Adnan Peco, Amir Idrizović i Kenan Tuzi.

U programu otvaranja sarajevske Vijećnice, pored Sarajevske filharmonije, učestvovalo je niz solista i umjetnika te 200 mladih bh. umjetnika.

Ovom značajnom događaju prisustvovalo je oko 300 zvanica, među kojima su bili najviši predstavnici političkog i društvenog života BiH, te međunarodne zajednice.

(FENA/dg)