BRUNEJSKI SULTAN ZNA SE ZABAVLJATI

Iako su uveli šerijat, alkohol i ljubavnice svakodnevna pojava na dvoru

Arhiva09.05.14, 19:49h

Brat sultana Hassanala Bolkiaha posjeduje više od 2.300 automobila i jahtu kojoj je nadjenuo ime 'Cice' dok je još dva broda nazvao Bradavica 1 i Bradavica 2

brunejski sultan s porodicom

Sultanat Brunej u jugoistočnoj Aziji je nedavno došao na udar svjetske javnosti zbog uvođena šerijatskog zakona prema kojem se homoseksualce kamenuje, a lopovima odsijeca ruka. Uvođenje smrtne kazne je slijedeći neizbježan korak, piše Business Insider. 

Ta je kraljevska porodica najbogatija na svijetu, a samo sultanovo bogatsvo procjenjuje se na 20 milijardi dolara.

O kakvom je raskošnom životu riječ, govori podatak da sultan živi u palači sa 1.788 soba i 257 kupaonica! Njegova je palača druga najveća na svijetu, iza kineskog Zabranjenog grada. Sultan ima 110 gražiranih automobila, kimatiziranu štalu sa 200 polo ponija i pet bazena.

Nevjerovatnu rastrošnost članova brunejske sultanske porodice potvrđuje i princ Jefri Bolkiah, brat sultana Hassanala Bolkiaha, koji posjeduje više od 2.300 automobila i jahtu kojoj je nadjenuo ime 'Cice' dok je još dva broda nazvao Bradavica 1 i Bradavica 2.

Nakon što je 1. maja na snagu stupio Šerijat u Bruneju, bivša ljubavnica sultana detaljno je progovorila za Daily Beast.

- Sultan i princ jedini su kojima je dozvoljeno nedolično se ponašati. Svima ostalima, i muslimanima i ne-muslimanima, takve su stvari strogo zabranjene, sada još i pod prijetnjom brutalnog nasilja, zbog Šerijatskog zakona.

Priče o razuzdanom životu kraljevske porodice objavio je i Robert Rangel, bivši zamjenik šerifa u Los Angelesu koji je proveo nekoliko godina kao šef osiguranja sultana i njegovog brata u LA-u. Prema njegovoj knjizi, sultan i njegova porodica na putovanjima su imali u pratnji 150 sluga i pomoćnika, a plaćali su Disneyu da dođe na Bruneje i pravi im predstave za dječje rođendane. Alkohol, koji je na Bruneju zabranjen, i ljubavnice bili su svakodnevna pojava na sultanskom dvoru.

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook