PITANJE KOJE MUČI REPUBLIKU SRPSKU

Ko na Jahorini postavlja radar NATO-a?

Arhiva09.05.14, 15:56h

NATO program BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence – Balkanski regionalni pristup vazdušnoj odbrani) je program koji uključuje postavljanje četiri NATO radara u Bosni i Hercegovini (Jahorina), Crnoj Gori (Vrsuta), Makedoniji (Turtel) i Albaniji (Fuše)

radar nato-a na jahorini

Povodom informacije na portalu BN Televizije da su predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH dali saglasnost za postavljanje radara NATO-a na Jahorini, u sklopu NATO raketnog štita na Balkanu, Kabinet člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića saopćio je da on nije dao saglasnost na postavljanje bilo kakvog radara na Jahorini u sklopu NATO programa BRAAD (Balkanski regionalni pristup vazdušnoj odbrani).

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo odbrane BiH prije izvjesnog vremena uputilo Predsjedništvu BiH na razmatranje dokument u kome se predlaže donošenje određenih odluka u vezi NATO programa BRAAD.

- Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmaović na sjednici Predsjedništva BiH spriječio je usvajanje odluke u vezi ovog pitanja. Vijest BN Televizije je najobičnija dezinformacija koja služi u propagandne i preduizborne svrhe, s ciljem smišljene diskreditacije vlasti i predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH - navodi se u saopćenju iz Radmanovićevog Kabineta.

Podsjećamo, juče je na portalu BN Televizije objavljeno da stanovnici RS-a nisu upoznati s tim da je NATO na Jahorini postavio radar i da dovršava prateću infrastrukturu koja će biti u sklopu NATO-vog raketnog štita na Balkanu.

NATO program BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence – Balkanski regionalni pristup vazdušnoj odbrani) je program koji uključuje postavljanje četiri NATO radara u Bosni i Hercegovini (Jahorina), Crnoj Gori (Vrsuta), Makedoniji (Turtel) i Albaniji (Fuše).

Taj program je usvojen na NATO zasjedanju u junu 2011. godine u Njemačkoj kada su ministri odbrane ove četiri države prihvatili da se radari postave na odabrane lokacije u cilju kontrole vazdušnog prostora, kao i da će svu potrebnu opremu nabavljati NATO.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook