NA IZBORE SE NE MOŽE BEZ PREDSJEDNIKA

Članovi SDA traže vanredni kongres: Izaberimo Bakira - jer on to zaslužuje!

Arhiva09.05.14, 11:36h

Veliki dio članstva u ovoj stranci smatra da SDA na izbore ne može izaći u ovakvoj situciji, bez predsjednika u punom kapacitetu te traži da se aktuelni zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izabere legitimno na kongresu te tako riješe sve dileme oko funkcioniranja stranke i njenog liderstva

Bakir Izetbegović nova/ Foto: AnadolijaGrupa članova Stranke demokratske akcije (SDA) sprema pokretanje inicijative za održavanje hitnog i vanrednog kongresa ove stranke, a zbog novonastale situacije u ovoj stranci koja ima problema sa preglasavanjem i sukobima u vrhu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, veliki dio članstva u ovoj stranci smatra da SDA na izbore ne može izaći u ovakvoj situciji, bez predsjednika u punom kapacitetu te traži da se aktuelni zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izabere legitimno na kongresu te tako riješe sve dileme oko funkcioniranja stranke i njenog liderstva.

- SDA trpi štetu zbog unutrašnjih previranja i borbe za prevlast. Najbolje bi bilo da što prije održimo vanredni kongres i izaberemo legitimnog predsjednika i rukovodstvo. To bi smirilo tenzije i stabiliziralo stranku. U suprotnom ćemo imati stalne sukobe sve do redovnog kongresa naredne godine – kazao nam je jedan od pokretača inicijative. Prema njegovim tvrdnjama, posljednji razgovori o uvođenju mehanizma za spriječavanje preglasavanja samo dodatno kompliciraju stvari.

- Taj mehanizam neće vratiti povjerenje, jer već sad vidimo kako se okupljaju različite grupacije koje će nastaviti obračune između sebe. Izetbegović to sve može spriječiti ako bude izabran na Kongresu i pokaže snagu i podršku koju ima u SDA - navodi sagovornik agencije Patria.

Oni javno još uvijek ne žele otkrivati svoj identitet strahujući od odmazde, ukoliko njhova inicijativa ne prođe. Očekuju da ovu inicijativu podrže i članovi koji su naklonjeni Izetbegoviću, jer bi mu kongresom omogućili da postane predsjednik SDA, „jer to zaslužuje, a ne samo zbog bolesti predsjednika Tihića“.

- Kada sakupimo dovoljan broj saglasnosti za Kongres onda ćemo izaći sa našim imenima javno. Sve moramo raditi ubrzano jer se uskoro počinju praviti i liste za izbore, a nema ih smisla praviti ako nismo riješiti situaciju u stranci. Inače, sve će biti produkt nekakvih trulih kompromisa – naveo je naš izvor.

Prema statutu SDA odluku o sazivanju Kongresa donosi Glavni odbor, a inicijativu za sazivanje vanrednog Kongresa mogu podnijeti najmanje 20 općinskih organizacija Stranke ili jedna trećina kantonalnih i regionalnih organizacija ili, pak trećina članova Glavnog odbora, prenosi NAP.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook