ORDEN EVROPSKOG PARLAMENTA I GRAĐANA BIH

Danas posthumno odlikovanje hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića

Arhiva09.05.14, 11:14h

Trebinjac Srđan Aleksić, hrabri mladić koji je tokom proteklog rata stradao zato što je pokušao odbraniti sugrađanina druge nacioalnosti, posthumno će biti odlikovan Ordenom Evropskog pokreta u BiH i građana BiH

Srđan Aleksić nTrebinjac Srđan Aleksić, hrabri mladić koji je tokom proteklog rata stradao zato što je pokušao odbraniti sugrađanina druge nacioalnosti,  posthumno će biti odlikovan Ordenom Evropskog pokreta u BiH i građana BiH.

U okviru obilježavanja Dana Evrope i dodjele priznanja, delegacija Evropskog pokreta će danas u Trebinju uručiti u gradskoj upravi Srđanov orden njegovom ocu Radi Aleksiću.

Nakon toga će delegacija i članovi porodice obići Srđanov grob, položiti cvijeće i odati mu počast.

Radi očuvanja uspomene na lik i hrabro djelo Srđana Aleksića, Evropski pokret u BiH poziva prvenstveno mlade, ali i sve ljude dobre volje da ubuduće svake godine, simbolično, na Dan pobjede nad fašizmom, u 14 sati, kada je ugašen mladi život Srđana Aleksića, zastanu na trenutak mirno i na mjestu na kom se zateknu polože cvijet kao simbol i znak protivljenja svim oblicima mržnje i nasilja prema drugom i drugačijem samo na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Evropski pokret u BiH podjeća da je danas Dan Evrope, ali da se u BiH taj datum obilježava i kao Dan pobjede nad fašizmom.

-Nažalost, imamo vrlo malo razloga da se veselimo i slavimo, pošto smo od Evrope (Evropske unije) previše udaljeni, prije svega u razmišljanju i shvatanju evropske ideje u glavama domaćih političara i jednog velikog dijela građana ove zemlje.

Predaleko smo od Evropske unije, što jasno pokazuje činjenica da je BiH jedina zemlja regiona što nazaduje u procesu evropskih integracija dok druge napreduju - saopćeno je iz asocijacije Evropski pokret u BiH.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook