POČINJU PRVI PROJEKTI NA TERENU

Želiš život u boji prirode - uključi se u akcije 'Eko života'!

Arhiva08.05.14, 18:29h

Novi ovlašteni bh. operater sistema za postupanje amabalažnim otpadom „Eko život“ d.o.o. Tuzla krajem mjeseca maja počinje svoje prve akcije na terenu

Eko životNovi ovlašteni bh. operater sistema za postupanje amabalažnim otpadom „Eko život“  d.o.o.  Tuzla krajem mjeseca maja počinje svoje prve akcije na terenu. Prva takva akcija, koja se odvija u saradnji sa sakupljačima otpada i lokalnom zajednicom, dogodit će se u Bugojnu, u partnerstvu sa lokalnom firmom „Eko forma“ Bugojno.

Akcija u Bugojnu sastoji se od postavljanja tzv. zelenog otoka, koji podrazumijeva selektivno prikupljanje odnosno odvajanje otpadnih materijala. Na otoku će biti postavljene četiri vrste kontejnera, tačnije u četiri različite boje, sa naznakom u koji kontejner koja vrsta otpada se odlaže.

Cilj ove akcije je jačanje društvene svijesti o brizi o otpadu, ali i jačanje ekoloških standarda uopće u Bosni i Hercegovini. U akciju će biti uključeni brojni mediji, a pratiće je i različiti edukativni programi na temu informisanja javnosti o značaju otpada i njegovog sakupljanja, selektiranja i, na koncu, iskorištavanja na najabolji i ekološki najispravniji način. Mjesto svih događanja bit će  JU Kulturno sportski centar bugojno.

Pored djelovanja na terenu, „Eko život“ d.o.o. Tuzla pokrenuo je i projekat „Želiš život u boji prirode? Uključi se i ti!“. Radi se o Facebook akciji putem koje posjetitelji svakim svojim „likeom“ na FB stranicu „Eko života“ mogu doprinijeti sađenju jednog stabla. Više lajkova, više drveća!

Iz „Eko život“-a  potvrđuju da će već naredne sedmice biti pokrenute aktivnosti i organizacija sađenja prvih sadnica u količini koja odgovara broju lajkova na taj dan .

-  Time želimo da podstaknemo sve aktivne, urbane mlade ljude, kao i cjelokupno stanovništvo u BiH, na akciju, da budu svjesni da mogu da prave promjene i utiču na naše okruženje, da imaju pravo na „život u boji prirode“.  Period ovog projekta nije određen i trajat će dugo, tako da svi imaju vremena da se u njega uključe, poručuje direktorica „Eko život“-a Lidija Tomić.

Za sve one koji žele biti dio ekološki osviještenog bh društva i žele se uključiti u veliku akciju „Eko život“ -a, link na Facebook stranicu je: https://www.facebook.com/ekozivotba.

A svi oni koji su svjesni značaja očuvanja vlastitog okoliša i zaštite prirodne sredine, pozivaju se da se uključe u projekte „Eko život“-a i daju svoj doprinos u stvaranju uslova za „život u boji prirode“ .
Jer, nakon Bugojna, slijedi nova ekološka akcija u Zenici, a potom i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.     

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook