SPOR OKO ZAKONA O PREBIVALIŠTU

Cvijanović: Međunarodna zajednica 'podlegla utjecaju političkog Sarajeva'

Arhiva08.05.14, 16:53h

Postojeći zakon jasno navodi, ističe, da prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta, kao i adrese stanovanja u okviru svoje nadležnosti u RS vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, tako da je 'besmisleno i paušalno govoriti o tome kako je ovo neka unilateralna akcija RS kojom ona navodno sebi daje prava za koja nije nadležna'

zeljka cvijanovicPredsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović smatra da međunarodna zajednica dodatno politizuje pitanje prebivališta i da su podlegli uticaju političkog Sarajeva.

Ona u reagiranju ponavlja da je odluka, koju je donijela Vlada RS o prebivalištu, usklađena sa postojećim zakonskim rješenjem, kao i sa novim zakonom koji su blokirale bošnjačke političke partije.

- Čini mi se da predstavnici međunarodne zajednice nisu pročitali postojeći zakon ili su ga nedovoljno proučili prije nego što su iznijeli svoj stav – navodi Cvijanović .

Odluka je tehničkog karaktera i precizno definiše način na koji će se provoditi zakon, kako postojeći tako i budući, ukoliko bude usvojen.

- Što se tiče Vlade RS, mi smo i ranije pozivali na donošenje zakona koji će ispunjavati bezbjednosne i druge uslove o kojima upravo EU vodi računa. Osim toga i sami smo rekli da je odluka privremenog karaktera i da će biti na snazi do donošenja novog zakona, ali nije problem da bude na snazi i za vrijeme važenja postojećeg zakona, jer mu nije suprotna – podsjeća entitetska premijerka.

Postojeći zakon jasno navodi, ističe, da prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta, kao i adrese stanovanja u okviru svoje nadležnosti u RS vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, tako da je „besmisleno i paušalno govoriti o tome kako je ovo neka unilateralna akcija RS kojom ona navodno sebi daje prava za koja nije nadležna“.

-To su besmislice, a krajnje je opasno da upravo međunarodna zajednica promoviše princip fiktivnih prijava prebivališta u BiH, a sa druge strane nam pričaju o pravnoj državi – navela je Cvijanović u piasnoj izjavi.

Specijalni predstavnik Evropske unije/Delegacija Evropske unije, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika izuzetno su zabrinuti zbog politizacije pitanja prebivališta u Bosni i Hercegovini.

- Pitanje prebivalište je regulirano na državnom nivou i zahtijeva političko i zakonsko rješenje na tom nivou. Važno je da Bosna i Hercegovina izmijeni i dopuni postojeći zakon i približi ga najboljim primjerima iz evropske prakse, u cilju prevazilaženja praznina u ovoj oblasti. Istovremeno, moraju se poštivati prava povratnika da se vrate, kao i sloboda kretanja svih građana Bosne i Hercegovine. Na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine moraju se primjenjivati jedinstveni standardi, a vlasti širom zemlje trebaju primjenjivati postojeću i buduću legislativu jednako na sve građane, bez ikakvog oblika diskriminacije i na način koji gradi povjerenje javnosti u rad vlasti - istaknuto je, između ostalog, u zajedničkom saopćenju za javnost.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook