SARAJEVO

I ove godine zanimljiv program za manifestaciju Noć muzeja

Arhiva08.05.14, 14:46h

Noć muzeja 2014 bit će održana 17. maja i uključit će oko 30 muzeja, galerija i institucija kulture koje će specijalno za tu priliku otvoriti vrata do kasno u noć i organizirati posebne postavke a za sve posjetioce manifestacije, na različitim lokacijama u gradu bit će organizirani koncerti, performansi i drugi događaji koji će svakako uveličati ovako značajan praznik

Muzej SarajevaKao i prošle, i ove će se godine Sarajevo upisati na mapu međunarodne manifestacije "Noć muzeja" i povezati sve muzejske institucije, galerije, kao i sve ostale relevantne institucije kulture na području grada Sarajeva i šire.

Sve to s ciljem obogaćivanja kulturnog života i skretanja pažnje na izuzetno lošu situaciju u institucijama kulture i kulturi uopće.

Ova poruka univerzalnosti umjetnosti i kulture, ove godine se posebno nadovezuje na temu koju je Međunarodni savjet muzeja ICOM izabrao za obilježavanje Dana muzeja 2014 "Muzejske kolekcije prave konekcije".

Ovaj slogan podsjeća da su muzeji žive institucije koje pomažu stvaranju veza između posjetilaca, generacija i kultura širom svijeta.

Noć muzeja 2014 bit će održana 17. maja i uključit će oko 30 muzeja, galerija i institucija kulture koje će specijalno za tu priliku otvoriti vrata do kasno u noć i organizirati posebne postavke a za sve posjetioce manifestacije, na različitim lokacijama u gradu bit će organizirani koncerti, performansi i drugi događaji koji će svakako uveličati ovako značajan praznik.

U sklopu manifestacije Noć muzeja 2014, u novootvorenoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci, bit će organiziran okrugli sto u svrhu osvješćivanja teme ugroženih institucija kulture u BiH, kako bi se, na ovaj simboličan datum, omogućio podijum da se sve institucije kulture i nadležne državotvorne institucije uvežu sa ciljem diskutovanja i rješavanja aktualnih pitanja i problema na ovom planu.

Muzeji, kao nosioci manifestacije, u svojim prostorima će organizirati mnogo interesantnih programa kao što su izložba štampe i grafike iz fundusa Bošnjačkog institua, izložba karikatura "Art in the dark times" u Umjetničkoj galeriji BiH, izložba fotografija "Posljedice - Promjena kulturnog pejzaža" u galeriji Colegium Artisticum.

Veliki hor sastavljen od horova Pontanima, Chorus Cadenza, Bellarte, Art Vivo, Interkulturalni Zbor Mladih Visoko, Geudamus, Proleter, Fkg Zeljeznicar i Preporod će se takođe predstaviti posjetiocima.

U manifestaciji će, pored muzeja iz Sarajeva, učešće uzeti i JU Muzej Tešanj i Muzej Grada Goražda sa svojim programima i postavkama.

Organizator manifestacije je Udruženje umjetnika "Bellarte" čiji članovi, umjetnici raznih profila i sami učestvuju u različitim programima manifestacije.

- Uprkos velikim problemima sa kojima se kultura u Sarajevu i BiH suočava, Noć muzeja će se održati i ove godine i muzeji će otvoriti svoja vrata posjetiocima te prenijeti na njih dio naše kulture, umjetnosti i naslijeđa. Pozivam, stoga, sve naše sugrađane te građane drugih gradova da skupa proslavimo ovaj prelijepi praznik - kazala je predsjednica Udruženja Nadža Pušilo.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook