GRADONAČELNIK PRIZANAO DA NEMA DOZVOLU ZA OTVARANJE VIJEĆNICE

Skandal prije spektakla: 'Ne otvaramo ni restoran ni slastičarnu pa da nam treba upotrebna dozvola!'

Arhiva08.05.14, 12:41h

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić potvrdio je da još uvijek nisu izdate upotrebne dozvole za korištenje Vijećnice, ali da se nada da će do sutra ipak biti izdate

IVO KOMŠIĆ NASLOVNA

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić potvrdio je da još uvijek nisu izdate upotrebne dozvole za korištenje Vijećnice, ali da se nada da će do sutra ipak biti izdate, piše bh. novinska agencija Patria.

Komšić se osvrnuo na izvještaj Komisije koju je formiralo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, u kojem se navodi mišljenje prema članu komisije Šefketa Bećirovića da su „svi radovi finalno završeni i konstruktivni elementi nisu vidljivi, kvalitet istih garantuju predočeni atesti i izjave izvođača radova i njihovih nadzornih organa, na gradilištu nisu vidljivi nikakvi nedostaci“. Još se navodi da Komisija predlaže FMPU da izda upotrebnu dozvolu, pročitao je Komšić.

S obzirom da je u proteklom periodu to pratilo priču oko otvaranja Vijećnice, Komšić je kazao da posljednja dva mjeseca novinari samo o tome pišu.

- Ne otvaramo ni restoran ni slastičarnu pa da nam treba upotrebna dozvola – kazao je Komšić.

Na konstataciju novinara da radovi još uvijek nisu završeni u podrumu, on je naglasio da podrum neće ni otvoriti, a na opasku da se nije malo požurilo s otvaranjem Vijećnice, Komšić je kazao da su radovi trebali biti završeni.

- Pa kraj radova bio je predviđen do 9. maja, oni su prekoračili taj rok -  kazao je Komšić i naglasio da radovi na interijeru još nisu završeni, pa će biti nastavljeni nakon simboličnog otvaranja 9. maja.

- Radovi na interijeru možda čak neće biti završeni ni do 28. juna, ali to ne utiče da se obavlja neka aktivnost – kazao je Komšić.

Na pitanje gdje je nastao problem s direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke, gradonačenlnik je kazao da da će razgovore nastaviti nakon otvaranja Vijećnice. Prema informacijama, U Vijećnici je predviđeno oko 2000 kvadratnih metara za NUB BiH, dok je za Gradsku upravu predviđen veći prostor, ali gradonačelnik nije mogao reći koliko jer se „ne razumije u te stvari“.

Inače, na sutrašnjem otvaranju Vijećnice učestvovat će veliki broj mladih aktivista, oko 300 zvanica. Komšić je kazao da je sutrašnje otvaranje Vijećnice simbol pobjede nad fašizmom, a da je agresor imao dva cilja da unište Vijećnicu i unište kolektivno pamćenje jer je tu bila smještena arhivska građa.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook