VIDEO/ MLADI BH. MUZIČARI USKORO PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

Bosanska sevdalinka kakvu ne poznajete: Poslušajte kako fantastični sevdah duo izvodi 'Putuj vjetre'...

Arhiva08.05.14, 11:18h

Minimalististički instrumentarij ovog sevdah dua, pomalo neobičan za izvedbu sevdalinki na kakve smo navikli, uspješno unosi elemente strastvenog flamenka, ritmiku orijenta i profinjenost jazza u tradicionalne pjesme Bosne i Hercegovine

Kenan Mačković i Mirza RedžepagićMladi bh. muzičari Kenan Mačković i Mirza Redžepagić, snimili su video spot za sevdalinku ‘Putuj vjetre’ u verziji kakvu ste do sada rijetko mogli čuti.

Pjesma  je snimana u studiju Pavarotti Mostar, a miks i mastering je radio Mahir Sarihodžić, Long Play Studio. Video produkciju za pjesmu potpisuje NAVA, koju čine troje talentiranih ljudi: Sadžida Hadžić, Danilo Marković i Nemanja Popović.

Minimalististički instrumentarij ovog sevdah dua, pomalo neobičan za izvedbu sevdalinki na kakve smo navikli, uspješno unosi elemente strastvenog flamenka, ritmiku orijenta i profinjenost jazza u tradicionalne pjesme Bosne i Hercegovine.

Kenan Mačković, profesor klavira i aktivni vokalist, je još od malih nogu vezan za sevdalinku. Kao dijete je učio pjevati sevdalinku od eminentnih sevdalija, između ostalih i od Safeta Isovića. Trenutno je na postdiplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i radi kao nastavnik u muzičkoj školi, gdje nastoji da prenese svoje znanje i umjeće sviranja i pjevanja na mlade generacije.

Mirza Redžepagić je profesor gitare i prvi je flamenko gitarista u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Ljeto 2012. godine provodi u Granadi, gdje se usavršava iz oblasti flamenko gitare. Kao stipendista Asocijacije flamenko gitarista Španije, pohađa specijalističke studije flamenko gitare u Madridu. Također, kao i Kenan, radi i kao nastavnik u muzičkoj školi.

Na koncertu 31.maja u Domu mladih, u sklopu 4. Sarajevo sevdah festa, Kenan i Mirza će se predstaviti sarajevskoj publici sa mnogobrojnim gostima. Uz Davora Marausa na kahonu (profesor udaraljki na Muzičkoj akademiji u Sarajevu), koji je "treći čovjek" ovog dueta, predstaviće nam se i gosti na raznim instrumentima.



Ešref Džanefendić i Almedin Varošanin će se Kenanu i Mirzi pridružiti na sceni sa svojim orijentalnim instrumentima (kanun i naj). Rusmir Piknjač (harmonika) i Ivan Sušac (truba) će  svojom svirkom obogatiti divne sevdalinke "U lijepom starom gradu Višegradu" i “Telal viče po Hercegovini".

Flamenko pjevačica iz Zagreba Nina Ćorić, te Nikolina Šišić, flamenko plesačica iz Beograda će unijeti strast i emociju flamenka u dvije sevdalinke. I na kraju, najbolji bosanskohercegovački beatboxer Adnan Pacoli će se pojaviti na numeri "Mila majko, šalji me na vodu".

Iako su tek na početku, ovaj duo već radi na materijalu za svoj prvi album i pored ovog spota, namjeravaju i u skorijoj budućnosti snimati nove spotove.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN7/a)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook