FOTO/ U NARODNOM POZORIŠTU U SARAJEVU

Nastup u glavnom gradu BiH nakon devet godina: Ivo Pogorelić otvorio Sarajevske večeri muzike

Arhiva07.05.14, 21:49h

Jedan od najznačajnijih svjetskih pijanista, maestro Ivo Pogorelić recitalom je večeras otvorio 20. izdanje Sarajevskih večeri muzike (SVEM) u Narodnom pozorištu Sarajevo

Ivo Pogorelić otvorio Sarajevske večeri muzike/ Foto: DEPO PortalFoto: DEPO PORTAL

Jedan od najznačajnijih svjetskih pijanista, maestro Ivo Pogorelić recitalom je večeras otvorio 20. izdanje Sarajevskih večeri muzike (SVEM) u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Bio je ovo Pogorelićev prvi nastup u Bosni i Hercegovini nakon devet godina, a predstavio se repertoarom kojeg su činila djela Frederica Chopina i Franza Liszta.

Još od debitantskog nastupa u Carnegie Hallu u New Yorku 1981. godine njegovi se nastupi proglašavaju trijumfalnim. Nastupao je u svim značajnim koncertnim dvoranama, sa prestižnim svjetskim simfonijskim orkestrima i filharmonijama. I nakon 30 godina karijere, Pogorelićevi nastupi su podjednako uzbudljivi, a njegovi albumi su među traženijim kada je klasična muzika u pitanju.

Za izdavačku kuću Deutsche Grammophon objavio je 15 albuma, a prvi tiraž od 100.000 primjeraka debitantskog izdanja rasprodat je za samo tri dana.

Kako su istakli organizatori, dogovori oko koncerta su trajali pune dvije godine, jer Pogorelić sve do sada nije imao slobodnih termina. Stoga ne čudi ni veliko intresovanje za večerašnji koncert, kao ni odziv publike, koji je bio iznad svih očekivanja.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md/ Foto: Nina Novaković)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook