RUSKI PREDSJEDNIK ZA KOMPROMISE

Putin od proruskih separatista traži da odgode referendum

Arhiva07.05.14, 18:57h

Tražimo od predstavnika jugoistočne Ukrajine da odgode referendum predviđen za 11. maj kako bi se stvorili nephodni uvjeti za dijalog, kazao je ruski predsjednik na konferenciji za štampu nakon susreta s predsjednikom OSCE-a Švicarcem Didierom Burkhalterom

Vladimir Putin nova/ Foto: AARuski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu zatražio od proruskih separatista u Ukrajini da odgode referendum o nezavisnosti samoproglašene "republike" Donjeck predviđen za 11. maj.

- Tražimo od predstavnika jugoistočne Ukrajine da odgode referendum predviđen za 11. maj kako bi se stvorili nephodni uvjeti za dijalog - kazao je on na konferenciji za štampu nakon susreta s predsjednikom OSCE-a Švicarcem Didierom Burkhalterom.

Proruski pobunjenici su najavili za 11. maj održavanje referenduma o "proglašenju nezavisnosti" samoproglašene republike Donjeck, grada koji se nalazi u rudarskom bazenu na istoku, blizu granice s Rusijom.

- Smatramo da je direktni dijalog između vlasti u Kijevu i predstavnika na jugoistoku Ukrajine ključni element kompromisa - izjavio je ruski predsjednik.

Razgovor ruskog predsjednika i predsjednika OSCE-a je pokazao da su "stavovi o načinu rješavanja krize uglavnom isti", kazao je Putin.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook