BORBA PROTIV KORUPCIJE I KRIMINALA

Nikšić: Usvajanje seta antikoruptivnih zakona je početak novog perioda u Federaciji BiH

Arhiva06.05.14, 20:39h

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je večeras za TV 1 da je usvajanje seta antikorupcijskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH početak novog perioda u Federaciji BiH u kojem će pravosudne institucije imati efikasan alat za borbu protiv kriminala i korupcije

Nermin Nikšić/Foto:AAPremijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je večeras za TV 1 da je usvajanje seta antikorupcijskih zakona u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH početak novog perioda u Federaciji BiH u kojem će pravosudne institucije imati efikasan alat za borbu protiv kriminala i korupcije.

Dodao je da su ti zakoni u potpunosti usaglašeni s evropskim standardima i da su time dobili svi građani FBiH, a izgubili oni koji su se bavili i bave kriminalom i na taj način stekli određenu imovinu.

- Na tekstovima ovih zakona radili smo duže od dvije i po godine i ovo je vlada koja je ipak uspjela u onome što su sve vlade i parlamenti obećavali - rekao je Nikšić.

On je istakao da je ovo tek jedan od tri koraka koja je potrebno napraviti, jer zakone treba usvojiti Doma naroda Parlamenta FBiH nakon čega slijedi uspostavljanje institucija koje će implementirati te zakone.

- Pošteni, obični građani se nemaju čega plašiti, kao ni oni koji su na legalan način došli do bogatstva - kazao je Nikšić.

Pojasnio je da dva zakona iz seta imaju odgođenu primjenu od šest mjeseci, jer je potreban određeni period za uspostavu posebnog odjeljenja Tužilaštva FBiH koje će se baviti istraživanjem tih radnji, kao i posebnog odjeljenja Vrhovnog suda koje će ih procesuirati.

- Kolokvijalno, to je najlakše uporediti s hrvatskim USKOK-om, a imao sam i priliku da razgovaram s njihovom zamjenicom direktora koja se vrlo pohvalno izrazila o tekstu ovih zakona - rekao je Nikšić.

Posebno je napomenuo da će biti formirana i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, koja neće imati nadležnost za oduzimanje imovine već će za to isključivo biti nadležan Sud.

Govoreći o očuvanju likvidnosti budžeta Federacije
BiH nakon problema nastalih sa stand-by aranžmanom sa MMF-om, Nikšić je kazao da će biti napravljen rebalans budžeta tako što će rashodovna strana biti usklađena s prihodovnom ili pronalaskom sredstava koja će nadomjestiti očekivane tranše MMF-a.

- Na jučerašnjoj sjednici Vlade opredijelili smo se da pravimo rebalans kojim ćemo tražiti osiguranje potrebnih sredstava za stabilnost budžeta i zadržimo dostignuti nivo isplata svim kategorijama - potcrtao je Nikšić.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook