SLOBODNO JEDITE

Ovo su najveće nutricionističke laži od kojih oboljevamo

Arhiva06.05.14, 17:29h

Najveće nutricionističke zablude onima koji ih se slijepo drže mogu izazvati raznolike bolesti

jaja novaNutricionizam obiluje teorijama koje vrijeme, ali i nove znanstveno utemeljene spoznaje opovrgavaju. No, onima koji slijepo prate njihove teorije prijete razne bolest. Ovo su teorije koje se nisu pokazale istinitima.

Jaja nisu zdrava

Jaja su do te mjere zdrava da ih se naziva i prirodnim multivitaminom. Nutricionisti su na ovu ukusnu namirnicu stavili stigmu jer sadrže puno kolesterola koji vodi ka srčanim oboljenjima. Ipak, s vremenom je utvrđeno da zapravo ne povećavaju štetan, već isključivo dobar kolesterol nepoveziv sa srčanim oboljenjima. Štoviše, jaja za doručak korisna su kada osjetite slabost.

Sve kalorije su iste

Prava istina je ta da se kalorije razlikuju i da je važno koju vrstu hrane jedemo. Različite vrste hrane u organizmu raznolikim metaboličkim putevima različito utječu na hormone koji potiču ili suzbijaju apetit, a jednako tako utječu i na zdravlje u cijelosti.

Zasićene masti nezdrave

Dugo godina nutricionisti su nas uvjeravali da su zasićene masti nezdrave. Ipak, istraživanja objavljena posljednjih nekoliko desetljeća pokazuju da zasićene masti nisu štetne niti izazivaju rizike od srčanih bolesti. I zato nema nikakvog razloga da se povremeno ne počastite maslacem, ili komadom mesa kojega volite.

Puno proteina je štetno

Teorije kažu da proteini štete kostima. No, posljednja istraživanja i u ovom slučaju dokazala su suprotno. Oni koji konzumiraju hranu bogatu proteinima imaju gušću kosu, a takvima se smanjuje rizik od lomljenja kostiju u poodmaklom dobu. Proteini ne povećavaju niti rizik od oboljenja bubrega kod zdravih ljudi, ali zato pomažu da ostanemo vitki čuvajući nam pritom mišiće, a što je najbolje umanjuju rizik od oboljenja srca i krvnih žila.

Integralne žitarice

Premda žitarice nisu nezdrave, u njima se nalazi gluten i stoga svi kojima one ne odgovaraju trebaju izbjegavati njihovu konzumaciju.

Kava je štetna

Kava povećava krvni tlak, ali zato smanjuje rizik od niza bolesti poput primjerice dijabetesa ili oboljenja jetre. Ona potiče metabolizam i koristi izlučivanju kiselina iz masnih tkiva. Uz kavu, povećat ćete radnu sposobnost pamćenja, ali i ostale moždane funkcije. Kava je najveći izvor antioksidansa, utvrdila su istraživanja.

Meso nije zdravo

Volite slaninu, ćevape ili dobar odrezak? U tome nema ništa loše. Naime, meso nije zdravo samo kada se radi o mesnim prerađevinama kojima obiluju supermarketi. Neprerađeno meso koje su konzumirali i naši preci ne škodi vašem srcu, a ne morate strahovati niti od drugih bolesti.

Najzdravija dijeta- s malo masti i puno ugljikohidrata

Ovo je najveća zabluda nutricionista jer takva dijeta je neučinkovita.

Rafinirano biljno ulje je zdravo

Ovo jednostavno nije točno. Pretjerana konzumacija ovakvog ulja može dramatično povećati kardiovaskularna oboljenja. Najbolja ulja, koja trebate ubaciti u prehranu su maslinovo i kokosovo, koja nude niz blagodati za vaše zdravlje.

Mast deblja

I ovo je jedna od zabluda. Naime, svinjska mast deblja samo kada se kombinira s ugljikohidratima. U suprotnom, korisna je za zdravlje, a što je najbolje još je i ukusna.

Dijete s malo ugljikohidrata su štetne

Još jedna zabluda, pokazalo je vrijeme. Ovakve dijete jednostavne su i učinkovite, a s njima možete izbjeći bolesti metabolizma poput dijabetesa.

Manje soli

Manji unos soli smanjuje krvni tlak, ali poboljšava li zdravlje u cjelini? To nikada nije dokazano, ali je zato dokazano da manjak soli može škoditi organizmu.

Što sa šećerom?

Rafinirani šećer nije zdrav. Dapače, jedna je od najopasnijih namirnica jer obiluje praznim kalorijama. Međutim, to pravilo ne vrijedi za sve šećere oni prirodni iz voća, ili pak med mogu se konzumirati bez straha.

 

(dnevno.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook