DJELUJE SAMO KOD ŽENA

Neraspoloženi ste? Ovo trebate pojesti barem dva puta sedmično

Arhiva06.05.14, 16:15h

Neraspoloženi ste? Pojedite sendvič s tunom. Jedenje ribe smanjuje rizik od depresije za 25 posto, ali samo kod ženske populacije

hranaTajna sreće mogla bi biti u nečemu vrlo jednostavnom poput sendviča od tune ili srdela s krumpirićima.

Jedenje ribe može spriječiti pojavu depresije, prema novom istraživanju - ali samo kod žena.

Istraživači su otkrili da jedenje plodova mora barem dva puta tjedno smanjuje rizik od depresije kod žena za 25 posto.
Međutim, na muškarce riba nema zaštitni učinak.

Rad objavljen u časopisu American Journal of Epidemiology, spekulira se visoke razine omega-3 masnih kiselina u spoju s ženskim spolnim hormonima estrogenom i progesteronom pozitivno utječu na mozak.

Tim znanstvenika s Istraživačkog instituta Menzies u Tasmaniji, Australija, pratio je 1.400 muškaraca i žena u dobi između 26 i 36 godina u razdoblju od pet godina.

Sudionici su vodili dnevnik prehrane, u koju su bile uključene razne vrste morske hrane od račića, školjki i ribe te su vodili zabilješke o mentalnom zdravlju.

Čak i nakon što su u obzir uzeti faktori poput pušenja, vježbanja, težine, konzumiranja alkohola, obrazovanja i zaposlenja, pronađena je jaka poveznica između jedenja ribe i učestalosti depresije.

U studiji se navodi: 'Kod žena se pokazao trend da svaki dodatni obrok ribe u tjednu smanjuje rizik do depresije za šest posto. Žene koje su jele ribu više od dva puta tjedno na početku imale su 25 posto manji rizik od depresije tijekom praćenja od onih koje su ribu jele manje od dva puta tjedno.
Za muškarce, potrošnja ribe nije povezuana s rizikom od depresije, možda zato što oni najviše omega-3 masnih kiselina konzumiraju iz drugih izvora, posebno mesa.'

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook