U ZENICI I SARAJEVU

Festival bh. drame počine 8. maja, osam predstava u zvaničnoj konkurenciji

Arhiva06.05.14, 14:52h

Na Festivalu bh. drame planiran je i 21 prateći program, koji je ove godine bogatiji nego ranijih pozorišnih susretanja

Bosansko narodno pozorište u ZeniciNa ovogodišnjem "Festivalu bh. drame", koji će od 8. do 19. maja biti održan u Zenici i Sarajevu, u zvaničnoj konkurenciji bit će odigrano osam predstava.

- Ovogodišnja ponuda je bila na zavidnoj razini i ovogodišnja selekcija je pregled onoga što je trend u bh. savremenom teatru. Jednostavno se vidi raznolikost poetika koje govore o različitom poimanju teatra i vrlo jasno izraženoj kritičkoj misli. Selekcija pokazuje da je, ipak, savremeni bosanskohercegovački teatar živ, da imamo bh. autore, prije svega mlade, i da teatar korespondira s publikom - obrazložio je za Agenciju FENA selektor Nedžad Fejzić.

On se nakon odgledanih predstava opredijelio za "Tajnu džema od malina", rediteljice Selme Spahić i teatra SARTR, "Na rubu svemira" Narodnog pozorišta Sarajeva u režiji Marka Misirače, te koprodukcijski projekt Selme Spahić "Skupština".

Nastupit će i glumci Kamernog teatra 55 s "Koncertom ptica" reditelja Aleša Kurta, zatim banjalučko Narodno pozorište "S planine i ispod planine" rediteljice Stele Korljan, dok će BNP Zenica izvesti "Mousefuckers" reditelja Stevana Bodrože.

Gledaoci će ponovno vidjeti predstavu "Bizarno", ovaj put u postavci rediteljice Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta, te koprodukcijski projekt djela Darka Lukića "Priča s istočne strane" rediteljice Aide Bukvić, i predstavu Narodnog pozorišta Mostar "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" reditelja Šemsudina Gegića.

Na Festivalu bh. drame planiran je i 21 prateći program, koji je ove godine bogatiji nego ranijih pozorišnih susretanja.

Kao gosti Festivala pojavit će se Mira Banjac, Dževdet Tuzlić, Zijah Sokolović, Alja Predan, Darko Lukić, Snježana Banović, Emir Hadžihafizbegović, Vitomira Lončar, Špiro Guberina, Faketa Salihbegović-Avdagić, Mugdim Avdagić, Vili Matula, Aljoša Vučković, Srđan Vukadinović, Josip Pejaković i Kamerni simfonijski orkestar Zenice.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook